Moeders en kinderen leven het best in Nederland

Moeders en kinderen zijn nergens beter af dan in Zweden, blijkt uit een rapport van Save the Children. De Amerikaanse organisatie heeft voor de negende keer een ranglijst opgesteld van 146 landen. Zitten we toch mooi verkeerd hier… Nou ja, wij hebben in elk geval nog aardig wat vestigingen van Ikea met Smaland. Toch een beetje Zweden…
Er werd met verschillende criteria rekening gehouden zoals de levensverwachting van vrouw en kinderen, het aantal maanden zwangerschapsverlof, het aantal vrouwen in de regering, de toegang tot veilig drinkwater en het sterftecijfer van kinderen jonger dan vijf. Op alle criteria scoort Zweden het best. "We mogen er best fier op zijn dat Zweden zo goed scoort als het aankomt op de levensomstandigheden voor moeders en hun kinderen", aldus Eva Svedling van Save the Children. De Zweedse vrouwen verdienen ook het meest. Naast Zweden staan ook de Scandinavische buurlanden Denemarken en Noorwegen in de toptien net als Australië, Nieuw-Zeeland, Duitsland, Frankrijk en Ierland. 

Niger, Tsjaad en Jemen zijn de drie landen waar de levensomstandigheden voor moeders het slechtst zijn. "De kloof tussen de beste en slechtste landen is enorm groot", aldus Charles MacCormack van Save the Children. De best gerangschikte landen krijgen allemaal hoge scores voor de gezondheid van vrouwen en kinderen betreft, de economische status en het opleidingsniveau. Voor moeders uit de landen die onderaan in de rangschikking bengelen, is het erbarmelijk gesteld met deze criteria. Een voorbeeld, zo sterft gemiddeld 1 moeder op 21 uit de slechtst gerangschikte landen tijdens de bevalling en haalt 1 kind op 6 er nooit de leeftijd van vijf. In Zweden sterft slechts 1 kind op 333 voor de leeftijd van vijf. "Het welzijn van de moeder wordt ook bepaald door het welzijn van het kind. Het is ook niet verbazingwekkend dat in de slechtste landen moeders en kinderen vaak jong sterven", aldus MacCormack. 
Toch is ook Zweden niet het paradijs op aarde. "Heel wat kinderen worden er geconfronteerd met geweld in het gezin en velen worden er ook slachtoffer van. Er is dus ook in Zweden nog heel wat werk aan de winkel", besluit Svedling.

Lees ook:Kindersterfte in Afrika
Lees ook:Nederland Europees koploper voor kindergeluk!
Lees ook:Eén op tien kinderen in Groot-Britannie in ernstige armoede
Lees ook:Moeders: onderschat het belang van gevarieerde voeding niet!!!
Lees ook:Verkeerde criteria voor meisjes met ADHD

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Moeders en kinderen leven het best in Nederland

  1. wendy

    Volgens mij klopt de titel dan niet. Het gaat over Zweden i.p.v. Nederland

      /   Reply  / 
  2. Lin

    Ik heb even op de site van Save the Children gekeken in het uitgebreide rapport. In de overall-ranking staat Nederland op de 11e plaats. De Verenigde Staten komt pas op de 27e plaats in de lijst voor.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>