Verkeerde criteria voor meisjes met ADHD

ADHD en autisme worden bij meisjes vaker niet herkend dan bij jongens, zo blijkt uit onderzoek van hoogleraar Klinische Kinder- en Jeugdpsychiatrie Rutger-Jan van der Gaag en psychiater Patricia van Wijngaarden. Volgens Van Wijngaarden en Van der Gaag van het UMC St Radboud worden de stoornissen vaak niet herkend omdat de criteria voor meisjes niet kloppen. Zij pleiten dan ook voor aangepaste criteria voor meisjes. Van der Gaag, ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, presenteert zijn bevindingen op het symposium Jeugd en Gezin op 11 oktober in Nijmegen. ADHD en autisme uiten zich bij meisjes anders, hierdoor is het voor psychiaters en psychologen lastig om een diagnose te stellen. Meisjes die niet behandeld worden, hebben op latere leeftijd een grotere kans op onder meer verslavingen en angststoornissen.
Volgens Van der Gaag is het een probleem dat de officiële criteria voor ADHD en autisme kloppen voor jongens, maar niet voor meisjes. De onderzoekers vinden dan ook dat deze moeten worden bijgesteld. Van alle kinderen met de diagnose ADHD zijn nu vier op de vijf jongen. Op volwassen leeftijd is dit verschil er niet meer, dan is de verhouding één om één.

Bron: nu.nl

Lees ook:Meer jongens dan meisjes hebben autisme
Lees ook:Autisme al te merken aan babygebrabbel
Lees ook:Steeds meer kinderen hebben ADHD
Lees ook:Autistische meisjes anders dan autistische jongetjes
Lees ook:Autistische kinderen sneller spelletjesverslaafd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>