20% kinderen is in 2015 te dik

Het verbaast me iedere keer als ik een kind met meet vetrollen dan de gemiddelde vrouw na zeven bevallingen voorbij zie komen. Waar zijn die ouders, vraag ik me dan af. Want die hebben het uiteindelijk zo ver laten komen. Dat kun je niet op het kind afschuiven, daar hoor je als ouder gewoon de hoofdrol in te spelen. Maar geen tijd of geen interesse, ik weet niet wat de reden is. Het gevolg is echter dat in 2015 20% van de kinderen overgewicht heeft. En dat mogen we gerust schokkend noemen lijkt me.

Ruim 90 procent van de kinderen op de basisschool beweegt minder dan een half uur per dag. Mede hierdoor zal een op de vijf kinderen in 2015 te dik zijn, zo voorspelt het onderzoeksinstituut Nicis in het rapport ‘Wat kinderen beweegt’. Nicis onderzocht bijna 1000 basisschoolkinderen in Zwolle en Emmen.

Volgens het rapport is het van groot belang of een wijk genoeg veilige speelmogelijkheden en –ruimte biedt. Maar ook ouders moeten de kritisch naar zichzelf kijken, want luie ouders hebben luie kinderen. Kinderen kopiëren vaak het gedrag van hun ouders die de hele dag op de bank zitten en weinig bewegen.

Meisjes zouden op het schoolplein minder in beweging zijn en vooral meisjes uit allochtone gezinnen die wonen in wijken met weinig speelmogelijkheden, zouden minder buiten spelen. Volgens de onderzoekers scheelt het al een heleboel als de kinderen lopend of op de fiets naar school gaan. Maar, merken de onderzoekers op, dan moeten er wel veilige fietsroutes zijn. In 2003 schatte de Gezondheidsraad dat er bij 13 tot 14 procent van de kinderen sprake was van overgewicht. De raad voorspelde in haar rapport (pdf) dat in 2015 15 tot 20 procent van de volwassenen obees zijn.

Lees ook:Levenskwaliteit dikke kinderen vergelijkbaar met kinderen met kanker
Lees ook:Een vijfde van de Nederlandse kinderen te dik!
Lees ook:Tieners zien hun eigen overgewicht niet
Lees ook:Vaders maken kinderen dik
Lees ook:Nederlands kind eet minder groente en fruit dan rest Europa

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>