Een vijfde van de Nederlandse kinderen te dik!

O, o, wat schrik ik hier toch van:Van de Nederlandse kinderen tussen de 10 en 12 jaar oud heeft 22 procent overgewicht. Ongeveer 6 procent van de kinderen heeft zelfs extreem overgewicht, zoblijkt uit een studie in zeven Europese landen, meldde het Amsterdamse VUmc donderdag. Ruim een op de vijf kids dus. En het klopt ook wel als ik om mij heen kijk. Ouders, ouders, kijk toch uit. Laat ze buiten spelen, sporten en kook toch gezond! Uit het onderzoek onder ruim 7000 schoolkinderen blijkt dat Nederlandse kinderen in vergelijking met andere landen veel frisdrank drinken, zo’n 0,6 liter per dag. Ook blijken jongens meer frisdrank te drinken en meer tv te kijken dan meisjes, al sporten die juist weer minder. Ook zijn kinderen van hoger opgeleide ouders slanker.In vergelijking met andere landen valt de situatie in Nederland echter mee, al is die volgens de onderzoekers wel zorgelijk. In Griekenland echter is zelfs de helft van de schoolkinderen tussen de 10 en 12 jaar oud te dik en heeft 21 procent van de hen extreem overgewicht. Kinderen in dat land bleken bijvoorbeeld ook het minst te sporten en nauwelijks naar school te fietsen, terwijl in Nederland een kind ruim 3 dagen in de week naar school fietst. Volgens de onderzoekers zijn de verschillen tussen landen lastig te verklaren. „Het is duidelijk dat er verschillen zijn in de culturele tradities, familiegebruiken en eetgewoonten tussen de verschillende Europese landen”, zegt onderzoeksleider Johannes Brug. Noorwegen en België kwamen als beste uit het onderzoek. Nederland liet Hongarije, Spanje, Slovenië en Griekenland achter zich.
Er is sprake van overgewicht en extreem overgewicht als een kind hoger dan een bepaald BMI heeft, een Body Mass Index. Bij kinderen verschuift die maatstaf, omdat het lichaam zich nog ontwikkelt. Een BMI boven de 22 betekent dat een kind overgewicht heeft.

Lees ook:Sap drinken verhoogt de kans op overgewicht bij kinderen
Lees ook:Nederlandse kids gezond, maar niet probleemloos…
Lees ook:Kinderen leven gezonder dan enkele jaren geleden
Lees ook:Kinderen uit lagere sociale klasse drinken amper warer
Lees ook:Scholieren minder gelukkig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>