Televisie kijken is stukken slechter dan we al dachten…

Het is zo lekker makkelijk: je kinderen even voor de televisie planten zodat je even je handen vrij hebt om zelf iets te doen. Maar toch is het beter dat je ze op een andere manier bezig houdt. Want de Britse dokter Aric Sigman heeft uit vijftien eerder gehouden studies de conclusie getrokken dat tv-kijken voor kinderen veel slechter is dan tot nu altijd werd aangenomen.
Volgens de onderzoeker kan het veel kijken naar het tv-toestel bijziendheid, obesitas, autisme en een vroegtijdige puberteit veroorzaken. De dokter noemt het resultaat "het grootste niet-erkende gezondheidsprobleem van deze tijd" en bekritiseert de houding van ouders en overheden. Volgens een lijst die de man publiceerde in The Sience Journal Biologist hebben de tv-verslaafde kinderen meer kans op obesitas door het gebrek aan beweging. Bovendien hebben ze ook meer kans op autisme door het gebrek aan sociale interactie, meer kans op het ontwikkelen van diabetes wegens het vele snoepen voor de tv en een verstoorde hormonenhuishouding wegens het licht van het toestel (waardoor er minder melatonine wordt aangemaakt wat het immuunsysteem dan weer aantast).

Een kind van zes jaar zou al een jaar van zijn of haar jonge leven voor de televisie doorgebracht hebben. De onderzoeker pleit ervoor om jonge kinderen bij de televisie weg te houden, kinderen ouder dan drie jaar maximaal een uur te laten kijken en tieners maximaal anderhalf uur per dag. Volgens hem is lezen een veel betere oplossing: boeken stimuleren het analytisch denken en dus ook de groei van de hersenen.

Lees ook:Kinderen krijgen dikke buik van televisie kijken
Lees ook:Kinderen die veel televisie krijgen hebben grote kans op strafblad
Lees ook:Kinderen kijken massaal tv op kinderdagverblijven
Lees ook:Autistische kinderen sneller spelletjesverslaafd
Lees ook:Met kinderen spelen draagt bij tot een snellere ontwikkeling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>