Het ontstaan van moederdag

Wie dacht dat moederdag alleen maar een zaak van commercie is, heeft het mis. Moederdag is in het leven geroepen door Anna Marie Jarvis, een vrouw die in 1864 werd geboren in Amerika, West Virginia om precies te zijn.

Moederdag valt dit jaar op 14 mei.

Foto

Knutselen voor Moederdag, zie deze log.

Ten tijde van de burgeroorlog in Amerika kwam de moeder van Anna Marie op het idee om Mother’s Friendship Day te organiseren in dit gebied, om zodoende de moeders van beide kampen (Noord en Zuid) met elkaar te verzoenen. Toen de moeder op 9 mei 1905 overleed, besloot de dochter een campagne te voeren om de tweede zondag in mei voortaan te benoemen tot moederdag. Zes jaar later werd Moederdag vrijwel in heel Amerika gevierd, later ook in de rest van de wereld.

Helaas, al tijdens haar leven zag Anna Marie hoe de commercie zich op de dag stortte en kort voor haar dood schijnt ze gezegd te hebben, dat ze spijt had dat ze ooit voor het instellen van Moederdag had gestreden. Meer (engelstalig).

Lees ook:Vaderdag
Lees ook:Anna Nicole Smith verft haar baby om echte vader te omzeilen
Lees ook:Oma baart kind voor haar dochter…
Lees ook:Geef mama een sieraad van KAYA voor moederdag!
Lees ook:Knutselen voor moederdag

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Het ontstaan van moederdag

 1. Didi

  Wat leuk om te lezen welke oorsprong Moederdag heeft. Wist ik niet.
  Dat het nu commercieel uitgebuit wordt, is ontzettend jammer. De mooie gedachte verdwijnt zo uit ‘t oog, de nadruk ligt nu op een cadeautje kopen. Persoonlijk krijg ik de kriebels hiervan. Ik zou niet willen dat mijn kinderen zich verplicht voelen ‘iets’ te kopen. Liever een zelfgemaakt ontbijt op zo maar een dag…

    /   Reply  / 
 2. Christa

  Ha Didi, pas op met dat zelfgemaakt ontbijt, zie ook de log over moederdag rampendag… (te vinden bij recente berichten). Op een dag als moederdag vinden er 35% meer brandenwondenongelukjes / ongelukken plaats dan op andere zondagen.
  Trouwens, met die jongens van jou moet je toch nog een aantal jaartjes wachten op een ontbijt op bed, of het nu moederdag is of niet… helaas!

    /   Reply  / 
 3. Monique

  Hai Didi en Christa,

  Ja, het is jammer dat moederdag zo commercieel geworden is.
  Maar gelukkig niet altijd, hoor…
  Mijn man heeft me al verklapt dat onze zoon (1) op de creche iets voor me geknutseld heeft voor moederdag…
  Ik verheug me daar nu al een week op!

    /   Reply  / 
 4. Christa

  Heerlijk als je kinderen iets voor je knutselen (zie ook de recente log over knutselen voor moederdag). Bij mij zeggen ze al een paar weken: het is gauw moederdag hè? O, sst, dat is een geheim!! Mama mag het niet weten!!
  Hun enthousiasme zegt me ook veel meer dan het fenomeen zelf. Nu ik erover nadenk: ik heb het idee dat zij moederdag echt wel zien als een dag om mama eens te verwennen en te bedanken. Dus zo zie je maar dat de spirit er nog in zit.
  Toch krijg ik misschien een nieuwe hapjespan (heb ik gisteren zelf voorgesteld.. ;-) . Ook leuk. Ehm, voor gezamenlijk gebruik natuurlijk!!!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>