Langer zwangerschapsverlof nodig?

Uit Australisch onderzoek is gebleken dat moeders pas 4 maanden na hun bevalling weer in een normaal ritme zitten. Dat, terwijl de meeste moeders maar 10 tot 12 weken zwangerschapsverlof kennen na hun bevalling. Zou dit dan de reden zijn dat zoveel moeders er nog een paar weken achteraan plakken ‘omdat ze het werken nog niet aankunnen’? Ik vind het persoonlijk een beetje onzin. Natuurlijk: een jaar vrij en alleen maar klitten met je baby zo geweldig zijn, maar er moet gewoonweg ook gewerkt worden. Ik ben zelf een half jaar geleden bevallen van mijn derde kindje en werkte na drie dagen weer. Ik heb geen verlof gekend? Zielig? Helemaal niet! Gewoon niet zeuren en doen! We kunnen we altijd naar Zweden kijken, maar er zijn ook zat landen waar het veel en veel slechter gesteld is dan bij ons. De University of Technology in Queensland onderzocht de gesteldheid van 33 nieuwbakken moeders, waaruit bleek dat moeders na 18 weken weer enigszins een vast slaapritme hadden ontwikkeld, maar waarbij ze nog steeds aangaven oververmoeid te zijn. Hoofdonderzoeker Ashleigh Filtness: “Buitensporige vermoeidheid tast de concentratie (…) en focus aan. Wij waren verbaasd over de mate van vermoeidheid van moeders in week 18. Slaaptekort heeft een enorm effect op het dagelijkse functioneren. Slapeloosheid is een aangetoonde risicofactor voor mensen die kritisch of gevaarlijk werk hebben.”
Volgens de Australische onderzoekster zouden er direct maatregelen getroffen worden als een gezond persoon met de slaapklachten van een zwangere vrouw bij een arts zou komen. In Nederland duren zwangerschaps- en bevallingsverlof samen minstens 16 weken. Vier tot zes weken voordat je uitgerekend bent, kun je zwangerschapsverlof aanvragen. Vanaf de dag dat je bent bevallen, heb je nog 10 weken totdat je weer aan het werk gaat. Wordt je kindje te laat geboren dan compenseer je die dagen in de periode dat je bevallingsverlof hebt. Kortom, je hebt minstens 16 weken verlof, zo meldt De Telegraaf.

Lees ook:Vier weken langer zwangerschapsverlof Nederlandse vrouwen?
Lees ook:Planenn voor twee weken extra zwangerschapsverlof!
Lees ook:Twintig weken zwangerschapsverlof
Lees ook:Moeders van couveusekinderen moeten meer verlof krijgen!
Lees ook:Vaders krijgen deel zwangerschapsverlof

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>