Twee op vijf kinderen vindt speelomgeving te saai

Meer dan de helft van de kinderen zou vaker buitenspelen als hun buurt minder saai is, zo concludeert Jantje Beton op basis van een onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van de stichting uitvoerde. Twee op de vijf kinderen vindt de speelomgeving in de eigen buurt saai. Dit geldt vooral voor kinderen in de leeftijd van negen tot en met twaalf jaar en kinderen die wonen in (sterk) stedelijk gebied, aldus Jantje Beton. Nou denk ik dat kinderen in die leeftijd alles al snel saai vinden, maar misschien ben ik daar dan weer te kritisch in. Kinderen moeten hun eigen speelomgeving ook wel een beetje spannend maken natuurlijk. Dat is het echt niet alleen met en geweldige speeltuin! De stichting stelt dat een op de vijf kinderen minder vaak in de vrije tijd buiten speelt dan het zou willen. Een vijfde van de kinderen speelt helemaal niet of slechts eenmaal per week vrij buiten. Van de kinderen die opgroeien in een stedelijke omgeving speelt één op de vier in hun vrije tijd zelfs nooit of slechts eenmaal per week buiten.
Volgens Rob van Gaal, directeur van Jantje Beton, blijkt dat ruim de helft van de ondervraagde kinderen graag buiten speelt en blijkt te motiveren om dat vaker te doen. De omgeving moet daartoe voldoende afwisseling en uitdaging bieden.  Favoriete speelplekken zijn de natuur, een schoolplein of grasveld. De kinderen houden vooral van avontuurlijke en niet-voorgeprogrammeerde spelletjes. Helaas zijn veel speelplekken in de buurt niet erg geschikt voor klauteren, klimmen en hutten bouwen. Volgens Van Gaal kan de toevoeging van eenvoudige speelelementen aan een bebouwde omgeving al snel het speelplezier verhogen.
Bij het kind- en speelvriendelijker inrichten van de gebouwde omgeving zouden de kinderen zelf moeten worden betrokken. “Kinderen weten als geen ander wat buitenspelen zo leuk maakt. Een geïsoleerde speelplek met alleen een glijbaantje daagt ze te weinig uit”, aldus Van Gaal.

Lees ook:Schoolpleinen saai! (Steun Jantje Beton!)
Lees ook:Nederlandse kinderen hebben veel te weinig speelruimte
Lees ook:Maar liefst 1 op de 5 kinderen speelt bijna niet buiten
Lees ook:Speeltuinen in Nederland moeten minder saai!
Lees ook:Buurt belangrijke factor voor eindresultaat kind

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>