Nederlandse kinderen hebben veel te weinig speelruimte

Het baart jeugdfonds Jantje Beton zorgen dat in het kabinet 'geen aandacht is voor het belang van speelruimte'. Het fonds vindt dat de kinderen in Nederland veel te weinig speelruimte hebben. Fondsdirecteur Henk Kasbergen riep minister André Rouvoet (ChristenUnie) van Jeugd en Gezin en staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) van Onderwijs in een brief op een deel van het extra geld dat vrijkomt voor buitenschoolse opvang in te zetten voor 'avontuurlijke buitenspeelruimtes' in de buurt van scholen. Vind ik een goed plan. De wipkippen hebben we nu ook wel gezien!

Henk Kasbergen wil van de minister een garantie dat er daadwerkelijk een extra financiële impuls voor meer buitenspeelruimte komt. Schoolpleinen dienen volgens Jantje Beton na schooltijd toegankelijk te zijn voor de jeugd uit de buurt. Dat is één van de mogelijkheden jongeren meer ruimte te geven buiten te spelen. Bij de ontwikkeling van zogeheten brede scholen, die ook samenwerken met andere instellingen, komt de buitenspeelruimte er vaak bekaaid vanaf, aldus het jeugdfonds.

Zowel jeugdfonds Jantje Beton als de landelijke vereniging voor speeltuinwerk en jeugdrecreatie NUSO stelt dat 3 procent van het bebouwde oppervlak geschikt moet zijn voor jongeren om te spelen.

Volgens de jeugdorganisaties zit Nederland met in totaal 1,6 procent aan 'speelgrond' voor kinderen een flink stuk onder die norm die in andere landen soms wel wordt gehaald.

Bron: BN de Stem

Lees ook:Schoolpleinen saai! (Steun Jantje Beton!)
Lees ook:Twee op vijf kinderen vindt speelomgeving te saai
Lees ook:Gedragsproblemen kinderen komt voort uit te grote druk
Lees ook:Maar liefst 1 op de 5 kinderen speelt bijna niet buiten
Lees ook:Londense jeugd mag lege plekken Olympische Spelen vullen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>