Veel kinderen vergiftigd door vloeibaar wasmiddel capsules

Heb je je schoonmaakmiddelen netjes achter slot en grendel? Doen als je kleine kinderen hebt! Er is  namelijk afgelopen jaar ruim 41.000 keer gebeld naar het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) over mensen en dieren die een vergiftiging hadden opgelopen. Opvallend is de toename van het aantal kinderen dat per ongeluk vloeibaar wasmiddel binnen had gekregen: in 2013 werd dat 445 keer gemeld, een ruime verdubbeling ten opzichte van twee jaar daarvoor. Je kunt ze echt geen seconde uit het oog verliezen. En tabletten met vloeibaar wasmiddel zijn natuurlijk ook net snoepjes!
Vooral het aantal ongelukken met liquid caps, capsules van oplosbaar folie gevuld met vloeibaar wasmiddel die rechtstreeks in de trommel van de wasmachine geplaatst worden, neemt fors toe. De meeste vergiftigingen ontstonden vorig jaar door geneesmiddelen en huishoudmiddelen, zoals slaaptabletten, pijnstillers en schoonmaakproducten. Het NVIC werd in 2013 41.338 keer gebeld over in totaal 37.040 mensen en dieren die waren blootgesteld aan giftige stoffen. Van enkele families zijn meerdere gezinsleden vorig jaar erg ziek geworden omdat ze zelfgeplukte paddenstoelen hadden gegeten die giftig bleken te zijn. Sommigen van hen liepen zelfs ernstige leverschade op. In totaal kwamen er vorig jaar 165 meldingen binnen over paddenstoelen, merendeel van kleine kinderen die giftige exemplaren in hun mond hadden gestoken. In Nederland bestaat geen meldingsplicht voor acute vergiftigingen. Alleen vergiftigingen waarbij artsen en andere hulpverleners advies nodig hebben, worden bij het NVIC gemeld. Door het grote aantal informatieverzoeken per jaar, heeft het NVIC naar eigen zeggen echter goed inzicht in trends in het aantal vergiftigingen met bepaalde producten.

Lees ook:Let toch op met medicijnen en kinderen!!!
Lees ook:Aantal vergiftigingen bij kinderen toegenomen
Lees ook:Honderden kinderen in aanraking met huis-tuin-en-keuken-gif
Lees ook:Steeds meer kinderontvoeringen in Nederland
Lees ook:Het Nederlandse kind is meer gaan sporten!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>