Kinderen passen eetgedrag aan elkaar aan

Lastige eters of bijvoorbeeld extreme snoepers thuis? Mogelijk is daar nu de oorzaak voor gevonden. Het hoeft namelijk niet perse aan jouw kid ste liggen: ze kunnen op kopiëren wat ze van andere kinderen zien. Want kinderen passen hun eetgedrag aan aan dat van hun leeftijdsgenoten, zo blijkt uit het promotieonderzoek van Kirsten Bevelander van de Radboud Universiteit Nijmegen. De gedragswetenschapper onderzocht of leeftijdgenoten elkaar beïnvloeden in voedselkeuze (gezond of ongezond) en voedselinname (veel of weinig snoepen). Ze deed dat met verschillende experimenten bij kinderen van de basisschoolleeftijd op hun eigen scholen en in een supermarkt.Kinderen blijken elkaar inderdaad te beïnvloeden, en dat kan ook onbewust kan gaan. “Kinderen hebben vaak niet door dat ze het eetgedrag van een ander kopiëren. Het gaat ook enorm snel: als een door ons geïnstrueerd kind iets te eten of snoepen pakte, had het andere kind dat van niks wist, een grote kans om binnen vijf seconden ook wat te pakken.” Het ene kind laat zich meer leiden door het gedrag van een leeftijdgenoot dan de ander. Kinderen met overgewicht hebben meer de neiging om in gezelschap van iemand die veel eet, ook veel te eten. “Kinderen met een gezond gewicht stopten eerder met eten.”
Ook kinderen met een laag zelfbeeld zijn meer geneigd zich aan te passen aan het eetgedrag van een ander”, zegt de promovenda. Dat sociale invloed zo sterk werkt, is ook te gebruiken om gezond eetgedrag te bevorderen, denkt Bevelander. “Want kinderen gaan ook minder eten als een leeftijdgenoot minder eet. En ze zijn ook te beïnvloeden om gezondere producten te kiezen.” Het het creëren van een gezonde omgeving heeft dus zin.
Kirsten Bevelander promoveert donderdag 28 november aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Lees ook:Train kleuters met dyslexie voor een kleine voorsprong
Lees ook:Chocoladesigaretten maken de stap naar roken makkelijker
Lees ook:Kinderen tussen de 7 en 10 jaar willen graag afvallen
Lees ook:Nederlands kind eet minder groente en fruit dan rest Europa
Lees ook:Als jij lacht, eet je kind!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>