Train kleuters met dyslexie voor een kleine voorsprong

Dyslectische kinderen die in de kleuterklassen oefenen met een speciaal programma om letters en klankgroepen te leren, presteren aan het eind van groep 3 iets beter op taalgebied dan kinderen met dezelfde aandoening die niet zijn getraind. Mijn vraag is vooral: hoe ontdek je bij een kleuter dat ie dyslectisch is?

Op de leeftijd van twee maanden blijkt al dat kinderen met dyslectische familie minder op klankverschillen reageren dan kinderen uit de controlegroep, waarin geen dyslexie voorkomt. Ook met zeventien maanden blijkt een verschil in hersenactiviteit.

Geoefende kinderen met dyslexie scoren nog altijd slechter dan leeftijdgenootjes die niet dyslectisch zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de orthopedagogen Fred Hasselman en Saskia de Graaff van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Zij ontwierpen de kleutertraining zelf in het kader van een groot, langjarig landelijk onderzoek naar oorzaken en behandelmethoden van dyslexie.

Wetenschappers in Amsterdam, Groningen en Nijmegen werken samen in het onderzoek naar de behandeling van dyslexie. Op alle universiteiten zijn kleutertoetsen ontwikkeld en getest, maar alleen het Nijmeegse model bleek te werken volgens de Radboud Universiteit.

De wetenschappers volgen driehonderd kinderen vanaf hun geboorte totdat zij negen jaar zijn. Tweehonderd deelnemende kinderen hebben een dyslectische ouder of een familielid in de eerste graad met de aandoening.

Het onderzoek moet op den duur voldoende gegevens opleveren om dyslexie op jonge leeftijd te kunnen vaststellen, zodat ook zo jong mogelijk hulp kan worden gegeven. De Radboud Universiteit organiseert op 20 oktober een dyslexiecongres.

Lees ook:Dyslectici zijn niet dom!
Lees ook:Dyslectische kids ook langzamer met veters strikken
Lees ook:Nederland kei in herkennen en aanpakken van dyslexie
Lees ook:5 misvattingen over kinderen met dyslexie
Lees ook:Dyslectische kinderen slapen slecht

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Train kleuters met dyslexie voor een kleine voorsprong

 1. Janna

  Bij de kleuters kijk je bijv hoe het gesteld is met de auditieve synthese (het samenvoegen van klanken/klankgroepen). Je zegt bijvoorbeeld de letters p-o-p en het kind moet dan op de proppen komen met het woordje pop. Als een oudste kleuter dit niet kan dan kan dat al een punt van twijfel zijn. Er zijn bijv kinderen die dan zeggen auto.. je begrijpt… Ook de auditieve analayse kan te wensen over laten.. (ofwel het uit elkaar halen van) POP moet het kind dan vertalen in p-o-p

    /   Reply  / 
 2. Carina

  Kent de kleuter de kleuren ? Weet hij de dagen van de week ? Lukt het hem om de namen op te noemen van de kinderen in zijn klas ? Pikt hij snel de versjes en liedjes op die aangeboden worden ?
  Dan hoef je je voorlopig geen zorgen te maken.

  Is dit allemaal iets lastiger ?
  Dan kan het heel misschien zo zijn dat later gaat blijken dat er een kans is dat je kind dyslectisch is.

  Wist je trouwens dat dyslexie pas met 8-jarige leeftijd vast gesteld kan worden ?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>