Steeds meer Nederlandse kinderen hebben met voedselarmoede te maken

En terwijl wij ons al weer druk maken over wat we op het kerstmenu zetten, krijgen steeds meer Nederlandse kinderen met voedingsarmoede te maken. Want  maar liefst 1 op de 10 kinderen leeft op of onder de armoedegrens. Afschuwelijk. En daar staat tegenover dat per jaar 9,5 miljoen ton voedsel wordt weggegooid. De voedingsmiddelensector is verantwoordelijk voor 50% van de voedselverspilling. Voedselbanken Nederland roept op tot een politiek debat.Maar liefst 1,1 miljoen Nederlanders leven momenteel op of onder de armoedegrens. Een derde daarvan is onder de achttien jaar. Dat betekent dat 1 op de 10 kinderen in Nederland in armoede opgroeit en dit aantal is in de afgelopen jaren alleen maar toegenomen, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd door levensmiddelentechnoloog Esther van der Zeijden-Jansen in opdracht van de Voedselbanken Nederland.  Voedingsarmoede in kwantitatief en kwalitatief opzicht maakt deze groep extra kwetsbaar. Onderzoek uit Europa en de Verenigde Staten laat zien dat voedingsarmoede bij kinderen onder de achttien leidt tot verminderd concentratievermogen, ontwikkelingsstoornissen en depressie. De kans dat deze kinderen door deze beperkingen in dezelfde situatie als hun ouders terecht komen, wordt daarmee helaas vergroot.
Tegenover deze groeiende voedselarmoede onder kinderen staat 9,5 miljoen ton voedsel dat elk jaar verspild wordt, waarvan 50% wordt verkwist door de voedingsmiddelensector. Slechts 1,6% van het voedsel vindt vanuit deze organisaties de weg naar de Voedselbank, waar de armste gezinnen in Nederland van afhankelijk zijn.
Voedselbanken Nederland roepen op tot politiek debat over deze grove voedselverspilling die ten koste gaat van de armste en meest kwetsbare groep van onze samenleving, namelijk de kinderen. Het onderzoek wijst uit dat Voedselbanken Nederland alle arme gezinnen ruim kan voeden als slechts 10% van het verspilde voedsel wordt doorgegeven aan deze organisatie. Op dit moment heerst er echter schaarste bij Voedselbanken Nederland, die volledig afhankelijk is van giften. Hierdoor wordt de organisatie gedwongen om een lagere norm te hanteren dan de armoedegrens die door het SCP is opgesteld. Een gezin met twee kinderen moet rond zien te komen van nog geen €12,- huishoudgeld per dag. Nibud stelt dat eenzelfde gezin moet kunnen beschikken over minimaal €14,90 om alleen al gezond te kunnen eten. Deze cijfers, conclusies en aanbevelingen worden de komende weken door Voedselbanken Nederland aan verschillende politieke partijen aangeboden, zodat op basis van deze gegevens een politiek en maatschappelijk debat kan ontstaan.

Bron: Dichtbij

Lees ook:Meer en meer kinderen in Nederland in armoede
Lees ook:Half miljoen handtekeningen voor Sesamstraat
Lees ook:Vanaf 14 jaar krijgen kinderen ‘pubergesprek’ met arts
Lees ook:15% Nederlandse kinderen riskeert arm leven
Lees ook:Kinderen voelen zich onveilig in het verkeer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>