Pleister voorspelt wanneer je kindje komt

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Máxima Medisch Centrum hebben een nieuwe techniek ontwikkeld om vroeggeboorte te voorspellen: de TOCO-pleister. Hoe waanzinnig is dat! Een pleister die je kan vertellen of je kindje misschien eerder komt! En dat klinkt misschien als iets dat vooral voor de spanning erg leuk is, maar het is vooral bedoeld om een dreigende vroeggeboorte te voorkomen, wat natuurlijk een stuk veiliger voor het kind is! Deze elektrodepleister wordt op de buik van de zwangere vrouw geplakt en meet de samentrekkingen van de baarmoeder (de weeënactiviteit). Hierdoor kan een dreigende vroeggeboorte worden voorkomen. De innovatie op dit gebied gaat hard. Want ook stap twee wordt alweer gezet: het bewaken van de harttonen van het ongeboren kind.
De pleister werd ontwikkeld omdat de huidige technieken onbetrouwbaar zijn of niet geheel risicoloos. Maar wél belangrijk, want door het meten van de weeënactiviteit kan vroeggeboorte worden voorkomen.
Als alternatief bedacht Guid Oei samen met Rik Vullings de TOCO-pleister. Het grote voordeel van de TOCO-pleister is de nauwkeurigheid én de veiligheid. Bovendien is de pleister veel prettiger voor de zwangere vrouw.
De onderzoekers verwachten dat het aantal vroeggeboortes door het gebruik van de pleister gaat afnemen. Vullings: “Ander groot voordeel is de patiëntvriendelijkheid. Niet alleen is de pleister comfortabel, maar door het gebruik en de vroege signalering van problemen hoeven vrouwen minder snel opgenomen te worden in het ziekenhuis en kunnen ze eerder met hun kindje naar huis.”
Vanaf januari 2011 zal de pleister getest gaan worden in het Máxima Medisch Centrum. Ook andere ziekenhuizen hebben interesse getoond. Naar verwachting wordt de pleister in 2012 uitgebreid met een techniek om de foetale harttonen te monitoren.

Bron: nu.nl

Lees ook:Vragen om een pleister
Lees ook:De Twaalfde Man, een boek over voetballen voor jongens en papa’s!
Lees ook:Pleisters het hardst in de keuken nodig
Lees ook:Plakboek moet kinderen met lui oog helpen
Lees ook:Grote kans op vroeggeboorte als je dat al een keer hebt gehad…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>