Kinderwens of niet; vanaf 16e jaar foliumzuur slikken

Alle vrouwen tussen 16 en 45 jaar moeten foliumzuur slikken. Zelfs als ze niet zwanger willen worden, zo adviseert een Schotse organisatie tegen spina bifida of open rug na een verdubbeling van het aantal baby’s dat met de aandoening wordt geboren. De reden ligt volgens de organisatie bij vrouwen die ongewenst zwanger geraken en het foliumzuur dus te laat of zelfs helemaal niet slikken. Tja, als dat echt zo’n verband met elkaar houdt, dan lijkt het mij ook een goed plan. Op dit moment geldt dat vrouwen die zwanger willen worden extra foliumzuur slikken om de aandoening tegen te gaan. Ze doen dit beste vanaf drie maand voor de conceptie tot enkele maanden in de zwangerschap. Spina bifida is de aandoening waarbij de ruggenwervels zich niet goed ontwikkelen en niet goed sluiten rond het ruggenmerg. Dit leidt vaak tot een verlamming van de onderste ledenmaten en schade aan het zenuwstelsel. Aan het open ruggetje is echter wel een zware genetische component verbonden: eens het voorkomt in de familie, is het risico een flink aantal keer groter.
Foliumzuur maakt het risico op de aandoening veel kleiner, als het op tijd wordt genomen. Spina bifida ontwikkelt zich al binnen de vier weken na de bevruchting. Vrouwen die dus wachten met het slikken van foliumzuur tot ze niet meer ongesteld worden, zijn dus schromelijk te laat.
Foliumzuur wordt meestal genomen in de vorm van een vitaminesupplement, al komt het ook natuurlijk voor in voedsel als groene groenten, bruine rijst en ontbijtgranen.

Lees ook:Te lang foliumzuur doorslikken kan astma bij je kindje veroorzaken
Lees ook:Meeste zwangerschappen van kindje met Down eindigen in abortus
Lees ook:Stop met antidepressiva zodra je zwanger bent!
Lees ook:Paracetamol tijdens zwangerschap schadelijk voor kind
Lees ook:Zwangeren vaak te laat bij verloskundige

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kinderwens of niet; vanaf 16e jaar foliumzuur slikken

  1. michelle

    bij mijn 3 gezonde kinderen heb ik geen foliumzuur geslikt de keren dat ik het wel geslikt heb ging de zwangerschap mis dus hier klopt het niet

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>