Zwangeren vaak te laat bij verloskundige

Vijfentwintig procent van de zwangere vrouwen meldt zich pas na twaalf weken zwangerschap bij een verloskundige en komt minder vaak op controle dan wordt geadviseerd. Dit geldt vooral voor vrouwen uit niet-westerse landen, werkloze vrouwen, vrouwen met een chronische ziekte of handicap en vrouwen die geen foliumzuur slikken. Onderzoeker Esther Feijen-De Jong van het Universitair Medisch Centrum Groningen wijst dit uit. Zij promoveert op 27 mei op haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Zwangere vrouwen maken daarnaast vaker dan niet zwangeren gebruik van de zorg van een huisarts of van alternatieve zorgverleners. Omdat de huisarts een belangrijke zorgverlener is voor zwangere vrouwen, pleit Feijen-De Jong ervoor om de rol van de huisarts te versterken. Dit kan bijvoorbeeld door huisartsen en verloskundigen in één pand te huisvesten.

Lees ook:Ouders gaan eerder met zoon dan met dochter naar huisarts
Lees ook:Weg naar bevalling kan anders!
Lees ook:Zwanger? Geen antidepressiva gebruiken!
Lees ook:Zware zwangeren krijgen zware baby’s
Lees ook:Getalenteerde sportievelingen vaker dan gemiddeld naar VWO

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>