Aantal kinderen op speciaal onderwijs bijna verdubbeld

In twaalf jaar tijd is het aantal kinderen op speciale scholen bijna verdubbeld. Vooral het voortgezet speciaal onderwijs is sterk gegroeid. Het afgelopen schooljaar zaten circa 28 duizend kinderen op een speciale middelbare school, bijna tweeënhalf keer zoveel als in 1995-1996. Het is onduidelijk waar de stijging door komt. 

De overgrote meerderheid daarvan is jongen. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag heeft gepubliceerd. In totaal bezoeken nu circa 110 duizend jongeren tot 25 jaar, 2 procent van het totaal, een school met extra begeleiding.

Tegenover de grote stijging in het speciaal onderwijs staat een lichtere (13 procent) daling in het speciaal basisonderwijs (de vroegere lom- en mlk-scholen). Die daling is een gevolg van het zogenoemde Weer-samen-naar-school-beleid, waarbij kinderen met een stoornis op gewone scholen extra begeleiding krijgen.

De leerlingenaantallen groeien het hardst in het speciaal onderwijs dat is gericht op kinderen met psychische stoornissen en ernstige gedragsmoeilijkheden. Dat zijn vier keer zo vaak jongens als meisjes.

Waar de sterke stijging vandaan komt is niet duidelijk. Waarschijnlijk heeft het te maken met een verlaging van de financiële drempel voor de zorg, de snellere herkenning en doorverwijzing bij problemen en sociale factoren, zoals de toename van het aantal gebroken gezinnen.

Lees ook:Geen geld meer voor scholen voor autistische kinderen
Lees ook:Aantal kinderen bij gastouders verdubbeld
Lees ook:Belgiƫ kampt met babyboom
Lees ook:Tijdelijke signalering taalstoornis kinderen heeft groot effect
Lees ook:Roken op middelbare scholen sterk afgenomen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Aantal kinderen op speciaal onderwijs bijna verdubbeld

  1. yurtdisi egitim

    is deze website beschikbaar in het Engels?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>