Aantal kinderen bij gastouders verdubbeld

Het aantal ouders dat van de overheid een bijdrage krijgt voor kinderopvang is explosief gestegen. Vorig jaar ontvingen 388 duizend ouders hier in totaal 1,9 miljard euro voor, 30 procent meer dan in 2006. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek  bekendmaakte. Vooral gastouderschap is populair. Het aantal ouders dat voor deze vorm van kinderopvang een bijdrage aanvroeg is meer dan verdubbeld tot 61 duizend.Het aantal kinderen dat wordt opgevangen door gastouders verdubbelde in een jaar tot 140 duizend.

Een op de vier kinderen onder de 13 jaar ging vorig jaar naar de opvang. In 2006 was dat nog een op de vijf kinderen. In totaal ging het vorig jaar om 625 duizend kinderen, ruim 70 duizend meer dan was aangenomen.

De totale opvangkosten bedroegen vorig jaar 2,4 miljard euro, tegen 1,8 miljard in 2006. Overheid en werkgevers betalen 80 procent van de kosten. De sterke groei van de kinderopvang veroorzaakte vorig jaar een budgetoverschrijding van 470 miljoen euro.

Minister Bos van Financiën heeft deze week, vooruitlopend op het voorjaarsoverleg, al gezegd niet met extra geld over de brug te komen. Verantwoordelijk staatssecretaris Dijksma moet de kosten zelf zien te beteugelen.

Naar verwachting zullen hogere inkomens meer aan de kosten moeten bijdragen, en wordt het oneigenlijk gebruik van gastouders, de zogeheten omasubsidie aangepakt.

Lees ook:Kleine drie miljard uitgekeerd voor kinderopvang
Lees ook:Kosten kinderopvang stijgen, ouders gaan niet minder werken
Lees ook:Extreem veel meer geld kwijt aan kinderopvang
Lees ook:Kinderopvangkosten met 1400 euro per jaar omhoog
Lees ook:Steeds minder kids naar de kinderopvang

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Aantal kinderen bij gastouders verdubbeld

  1. Lin

    Onder hogere inkomens wordt hier verstaan anderhalf keer modaal… als tweeverdiener zit je hier al snel aan en geloof me, een dergelijk inkomen is ook wel nodig in de Randstad. Wij doen echt geen gekke dingen, wonen in een gewoon rijtjeshuis, gaan 1x per jaar op vakantie en rijden 1 auto.

    Ik heb gisteren even zitten rekenen en voor ons zou dat met 1 kind op het kinderdagverblijf inhouden, dat we er zo’n 100 euro per maand op achteruit gaan.. en aangezien de tweede op komst is, zal dat bedrag dus hoger worden. 100 euro per maand minder, dat is voor ons toch een hoop geld.

    Ik krijg hier ook de kriebels van; politiek Den Haag verzoekt mij wel vriendelijk om meer uren per week te gaan werken (Aboutaleb), meer kinderen te baren (Rouvoet) en als klap op de vuurpijl die kinderen ook minimaal een halfjaar (maar het liefst nog langer) aan de borst te houden (Klink).

    Wij zouden als papa’s en mama’s eens allemaal een dag moeten staken en met onze kids op het Binnenhof gaan demonsteren… want van alle mooie beloftes die tijdens de verkiezingen voor ons zijn gedaan (gratis kinderopvang e.d) is niets, maar dan ook helemaal niets, terecht gekomen.

      /   Reply  / 
  2. jules

    Het wordt er niet gemakkelijker op. Tip die wellicht de pijn kan verzachten voor ouders, uit welke inkomensklasse dan ook. Schrijf je eens in op http://www.oudermatch.nl Op deze site treffen ouders uit dezelfde buurt elkaar om de opvang onderling te regelen, bijvoorbeeld door een gastouder te delen. Het goede nieuws is dat beide ouders vanaf 2010 de kinderopvangtoeslag kunnen vragen bij gedeeld gastouderschap. Dat kan veel in de kosten schelen!

      /   Reply  / 
  3. hachsmina

    kuywgf fafhdkaushgdfkuhalf lasfglagflagldf alhsgflasgofhgalsgf alisfglaisgfl alsidfglaisgf
    http://kahfkaghkfkaufuyrfgy.com

      /   Reply  / 
  4. sandaFristnit

    Ahoy everyone, long time reader first time poster here

    happy to be a member, and I can’t wait to begin getting more active here

    In the mean time visit my sites http://news.adultbros.com/story.php?id=25117

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>