Astma bij schoolkinderen veelal onontdekt

Toen ons zoontje drie was, moest hij regelmatig zo verschrikkelijk hoesten, dat hij over zijn nek ging. En de uren daarna snakte hij naar lucht. We konden steeds niet op zo'n moment bij de huisarts terecht, waardoor het ruim een jaar heeft geduurd voordat we erachter kwamen wat het was. Astma. Direct nadat hij medicijnen kreeg, waren de klachten verleden tijd. Gelukkig. Nou blijkt dat acht procent van de schooljeugd in groep vijf en zes astma heeft, terwijl deze diagnose bij hen nooit officieel is vastgesteld.

Het dagelijks leven van deze kinderen wordt hierdoor sterk beïnvloed. Het gaat in Nederland om enkele tienduizenden kinderen die ongemerkt lijden aan deze longziekte.

Dit blijkt uit een promotieonderzoek van kinderarts René van Gent, die verbonden is aan het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven.

Van Gent onderzocht 1758 schoolkinderen in de regio Veldhoven tussen de zeven en tien jaar. Acht procent van hen bleek astma te hebben, maar zij waren daarvoor niet bij een huisarts geweest. Nog eens 5 procent had ook astma, maar bij hen was die diagnose wel gesteld. Kinderen met astmaklachten hebben last van benauwdheid, ze ademen 'piepend' of moeten hoesten. Astmatische kinderen hebben een hoger ziekteverzuim en een lagere kwaliteit van leven vergeleken met gezonde klasgenoten.

Van Gent heeft alle nieuw opgespoorde astmatische kinderen doorverwezen naar de huisarts. Van hen kreeg bijna de helft een medische behandeling. Dat geeft volgens de promovendus aan dat met betere opsporing van astma een flinke gezondheidswinst valt te boeken. Maar het toont ook aan dat veel astmaklachten niet zo ernstig zijn dat acute behandeling nodig is.

De kinderarts spoorde de zieke kinderen op door middel van een vragenlijst, in combinatie met twee longfunctietesten. Deze methode is te uitgebreid om dat aan een schoolarts over te laten.

Lees ook:Veel ‘kinderen met astma’ hebben helemaal geen astma
Lees ook:Vier maanden borstvoeding kan astma voorkomen
Lees ook:Behandeling van kinderen met astma schiet vaak tekort
Lees ook:Nieuwe ademtest om foutieve diagnose ‘astma’ te voorkomen bij kinderen
Lees ook:Moeders vragen apotheek om advies bij kinderkwalen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>