Nieuwe ademtest om foutieve diagnose ‘astma’ te voorkomen bij kinderen

Wetenschappers van het Maastricht UMC+ hebben aangetoond dat een nieuwe ademtest nauwkeurig kan vaststellen of jonge kinderen astma ontwikkelen of niet. Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Symptomen zijn benauwdheid, hoesten en een ‘piepende’ of ‘zagende’ ademhaling. Maar liefst 40 procent van alle kinderen tot 6 jaar krijgt vroeg daar een keer last van. Vaak krijgen zij onterecht de diagnose astma en gebruiken ze dus overbodige medicatie. Twee derde blijkt eigenlijk voorbijgaande klachten te hebben, veroorzaakt door virale infecties. Nu is er nog geen betrouwbare test die onderscheid kan maken tussen voorbijgaande klachten en astma.De wetenschappers analyseerden de uitademingslucht van meer dan tweehonderd kinderen van 2 tot 4 jaar met een piepende ademhaling. Daarnaast voerden ze een genetische analyse uit van een bloedmonster om de ontstekingsactiviteit te bepalen. Op de leeftijd van 6 jaar werd vervolgens de diagnose gesteld. 76 kinderen bleken uiteindelijk astma te hebben ontwikkeld.
In 90 procent van de gevallen konden de onderzoekers voorspellen welke kinderen de ziekte wel zouden krijgen en welke niet. Dit is mogelijk, omdat de samenstelling van uitademingslucht en de ontstekingsactiviteit verschilt tussen astmapatiënten en niet-astmapatiënten. “Deze test is een welkome aanvulling op de huidige diagnostiek”, zegt kinderlongarts Edward Dompeling. “Kinderen die uiteindelijk geen astma ontwikkelen, krijgen vaak wel astmamedicatie voorgeschreven. Dat kost niet alleen geld, maar deze geneesmiddelen hebben ook geen enkel effect op de virale infecties die deze kinderen hebben.”
Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde, ziet nog meer voordelen. “Het is een eenvoudige, niet-ingrijpende test. Daarom zou deze in de toekomst ook bij de huisarts kunnen worden uitgevoerd.”

Lees ook:Jongens groeien eerder over astma heen dan meisjes
Lees ook:Veel snacken kan astma bij kids veroorzaken
Lees ook:Van MacDonalds en Burger King kunnen kids astma krijgen
Lees ook:Vier maanden borstvoeding kan astma voorkomen
Lees ook:Neem een hond en voorkom astma bij je kind

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>