Zwanger van een jongen en uitgerekend in de winter?

Schermafbeelding 2014-07-06 om 13.54.59Dan heb je een grote kans dat hij linkshandig wordt, tenminste…groter dan in de zomer! Want mannen geboren in november, december of januari hebben een grotere kans als linkshandige ter wereld te komen dan gedurende de rest van het jaar, schrijven wetenschappers van de psychologie-faculteit van de Weense universiteit deze week in het tijdschrift Cortex. De onderzoekers gebruikten voor hun studie twee onafhankelijke groepen proefpersonen van in totaal bijna 13.000 volwassenen uit Oostenrijk en Duitsland. Van alle onderzochte mensen, was 7,5 procent van de vrouwen en 8,8 procent van de mannen linkshandig.Opvallend was het grote aantal linkshandige mannen dat in de maanden november, december en januari geboren was. Van deze groep was 10,5 procent linkshandig, tegen 8,2 procent de rest van het jaar. Er is nog geen duidelijke verklaring te geven voor de extra linkshandige mannen die geboren worden tijdens de wintermaanden, maar het effect is met deze twee studies onafhankelijk van elkaar in ieder geval aangetoond. Waarschijnlijk spelen verschillende hormonen een rol tijdens de ontwikkeling van het embryo. In de jaren ’80 van de vorige eeuw was al eens een theorie geopperd dat testosteron de ontwikkeling van de linkerhersenhelft vertraagt. De linkerhersenhelft is dominant bij rechtshandigen, terwijl de rechterhersenhelft dominant is bij linkshandigen.
Wellicht hebben de lichte, zonnige zomermaanden invloed op de testosteronwaarden in de baarmoeder, waardoor een seizoenseffect mogelijk is.

Lees ook:Opnieuw extra shows afscheidstour Karen, Kristel en Josje!
Lees ook:Wegens succes twee extra K3 Shows gepland!
Lees ook:Opnieuw extra shows K3 tour Karen, Kristel en Josje!
Lees ook:Jongens meer last van scheiding ouders dan meisjes
Lees ook:Cool Event Scheveningen presenteert: Kurhausplein on Ice en ijsglijbaan vanaf De Pier richting de Palace

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>