Jongens meer last van scheiding ouders dan meisjes

Zoons hebben aanzienlijk meer last van een scheiding dan dochters. Mannen waarvan de ouders namelijk scheidden voor hun achttiende, lopen twee tot drie keer meer kans op zelfmoordneigingen dan degenen waarvan de ouders niet gescheiden zijn. Bij vrouwen blijkt dit een minder grote impact te hebben. De onderzoekers bestudeerden 6647 Canadese volwassenen. Daaruit blijkt dat vrouwen waarvan de ouders voor hun achttiende scheidden, ook meer over zelfmoord nadenken. Die gedachten konden echter verklaard worden door andere traumatische ervaringen, als misbruik tijdens de jeugd. Dit is een verrassend resultaat omdat vaak gedacht wordt dat vrouwen vatbaarder zijn voor depressies en zelfmoordneigingen dan mannen. De resultaten verrasten professor Esme Fuller-Thomson echter niet. “Tot voor kort kregen moeders het voogdij over de kinderen, het gebrek aan regelmatig contact met hun vader eist een grote emotionele tol op zonen, dit treft hun ontwikkeling. Het verlies aan een mannelijk rolmodel kan een grote impact op hun welzijn hebben.”
Ander onderzoek toonde aan dat een positieve vaderfiguur erg belangrijk is voor jongemannen en jongens bij de ontwikkeling van hun identiteit en het leren omgaan met hun emoties. Dit kan komen doordat jongens hun verdriet innerlijk beleven, meisjes praten hier meer over. Als ze enkel door een moeder opgevoed worden, die hen aanmoedigt hun gevoelens te uiten, dan spreekt dit het algemene beeld tegen dat ze van de maatschappij krijgen.

Lees ook:Eenderde huidige baby’s zal 100 jaar worden
Lees ook:Vaders depressie na bevalling heeft effect op zoon
Lees ook:Jongens van nu een jaar eerder puber
Lees ook:Rapporten van meisjes beter dan van jongens
Lees ook:Heeft je man een broer? Grotere kans op een zoon!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>