Cool: baby’s begrijpen emoties al vanaf vijf maanden

Schermafbeelding 2013-07-04 om 17.41.04Baby’s zijn briljant! Al met vijf maanden kunnen ze de emotie van een andere baby begrijpen. Het lezen van ‘volwassen’ emoties volgt later: op zes maand van volwassenen die ze goed kennen, op zeven maanden van de rest, zo  bleek uit Brits onderzoek. 40 baby’s werden voor twee monitors geplaatst. Eén monitor toonde een blije, glimlachende baby, de andere een trieste baby met gefronste wenkbrauwen. Bij het afspelen van een blij babygeluid, bleken de baby’s langer naar de lachende baby te kijken.Het omgekeerde deed zich voor als ze negatief babygebrabbel te horen kregen: ze keken langer naar de trieste baby. De gemaakte geluiden kwamen niet overeen met die van de getoonde baby.
De onderzoekers besluiten hieruit dat de baby’s geluiden kunnen ‘matchen’ aan gezichtsuitdrukkingen. “Dit bewijst dat baby’s heel gevoelig zijn voor emoties en die op een bepaald niveau begrijpen”, zegt professor psychologie Ross Flom van Brigham Young University. “Pasgeborenen kunnen niet onder woorden brengen dat ze hongerig of moe zijn, dus de eerste manier waarop ze communiceren is via emoties. Dus is het niet verrassend dat ze dit al vroeg in de ontwikkeling leren.” Het team dat het onderzoek uitvoerde, onderzocht eerder ook al dat kinderen de emoties van apen, honden en in klassieke muziek kunnen begrijpen. Ze zijn niet van plan van te stoppen. De volgende stap is kijken of baby’s jonger dan 5 maanden ook al emoties kunnen identificeren als ze kijken naar clips van zichzelf.

Lees ook:Waarom kletsen tegen je baby zo goed is!
Lees ook:Pasgeboren baby’s herkennen al emoties
Lees ook:Baby’s leren al ‘praten’ vanaf de geboorte
Lees ook:Tweetalig opgevoede baby’s langer gevoelig voor vreemde woorden
Lees ook:Ook als je niet huilt, ziet je peuter je verdriet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>