Tweetalig opgevoede baby’s langer gevoelig voor vreemde woorden

Tweetalige opvoeding heeft een aantoonbare invloed op de hersenen van baby’s.  Als baby’s opgroeien in een tweetalige omgeving blijft hun brein tot een jaar na hun geboorte  gevoelig voor vreemde woorden. Da’s pure winst ten opzichte van de hersenen van baby’s die slechts met één taal worden geconfronteerd. Die baby’s reageren namelijk na tien maanden nauwelijks nog op klanken en woorden uit andere talen, zo meldt nieuwssite Physorg.com op basis van een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit van Washington. Maar ja, je moet het wel kunnen natuurlijk, je kind tweetalig opvoeden. Ik vind dat vooral voor de native-speakers weggelegd. “Het tweetalige brein is fascinerend, omdat het menselijke vermogen om flexibel te denken er in wordt weerspiegeld”, verklaart hoofdonderzoekster Patricia Kuhl. “Tweetalige baby’s leren al heel snel dat objecten en gebeurtenissen twee namen hebben. Ze kunnen heel makkelijk switchen tussen deze verschillende etiketten. Dat is meteen een goede oefening voor hun brein”, aldus Kuhl. De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door hersenscans te maken van baby’s die naar achtergrondgeluiden in verschillende talen luisterden. De kinderen waren allemaal tussen de zes en twaalf maanden oud. Gedurende deze periode stelt het menselijk brein zich in op de geluiden van de moedertaal.
Uit de studie bleek echter dat de hersenen van tweetalige kinderen nog erg actief werden als ze twee verschillende talen op hetzelfde moment hoorden. Het brein van baby’s die slechts vertrouwd waren met één taal, reageerde nauwelijks als er geluiden uit verschillende talen door elkaar heen werden afgespeeld.  De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Phonetics.
Volgens de onderzoekers suggereren de uitkomsten van het onderzoek dat het brein van een tweetalig kind gedurende een langere periode flexibel blijft op taalkundig gebied.
“Bij kinderen die maar met één taal worden opgevoed, vernauwt het taalkundig bewustzijn zich aan het einde van het eerste levensjaar”, aldus onderzoeker Adrian Garcia-Sierra. “Bij tweetalige baby’s gebeurt dit waarschijnlijk pas later.”

Lees ook:Kinderen tweetalig opvoeden maakt ze scheper als oudjes
Lees ook:Praat vooral heel overdreven tegen je baby!
Lees ook:Wist je dat je baby tweetalig is?
Lees ook:Pasgeboren baby’s herkennen al emoties
Lees ook:Sms-taal juist goed voor kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>