Ook als je niet huilt, ziet je peuter je verdriet

Kinderen van anderhalf kunnen verdriet bij volwassenen herkennen, ook als er niet wordt gehuild. Volgens wetenschapper Sabrina Chiarella begrijpen ze complexere, menselijke emoties. Mooi wee hè? “We zien dat de peuters een link kunnen leggen tussen een emotie en een voorval”, aldus Chiarella. “Ze kunnen inschatten wat de gepaste emotionele reacties is op basis van eerdere gebeurtenissen.” Om de reacties van peuters te kunnen onderzoeken speelde Chiarella met tientallen kinderen van achttien maanden. Bij de helft van de 71 peuters reageerde ze verdrietig als haar speelgoed werd afgepakt en bij de andere helft bleef ze emotioneel stabiel. 

De peuters die de onderzoeker verdrietig zagen, probeerden haar verdriet te ontnemen door haar bijvoorbeeld een teddybeer te geven. Volgens Melissa Koenig, van de universiteit van Minnesota, toont het onderzoek aan dat peuters genuanceerder zijn in het begrijpen van menselijke emoties dan aanvankelijk werd gedacht.

Lees ook:Kids leren humor aan van ouders
Lees ook:Kind herkent emoties minder goed door smartphone en computer
Lees ook:Cool: baby’s begrijpen emoties al vanaf vijf maanden
Lees ook:Meisjes bijzonder gevoelig voor sexy videoclips
Lees ook:Laat je kind met blokken spelen voor een goede taalontwikkeling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>