Borstvoeding geeft 30% meer groei in hersenen baby’s

Schermafbeelding 2013-06-10 om 18.17.16Kinderen die gedurende drie maanden borstvoeding krijgen, vertonen tot 30 procent meer groei in belangrijke delen van het brein die taal, emoties en begrip controleren, zo beweren Amerikaanse wetenschappers. Poe… En dat lees ik dus net nadat ik heb besloten ook mijn derde kind dat onderweg is flesvoeding te geven. Nu maakt dit mij toch weer aan het twijfelen. Professor Sean Deoni en zijn team voerden de studie uit om te kijken hoe vroeg de veranderingen als gevolg van borstvoeding in het brein plaatsvonden. Ze namen hersenscans van 133 baby’s die op tijd geboren werden en uit gelijkaardige gezinnen kwamen. De beelden van baby’s die borstvoeding kregen tijdens hun eerste levensmaanden werden vergeleken met kinderen die enkel van flesjes dronken. Ze keken naar het niveau witte materie die bestaat uit de stof myeline bij oudere en jongere kinderen, zo konden ze berekenen hoe borstmelk de ontwikkeling van deze stof beïnvloedde. Vooral de lange zenuwweefsels waren belangrijk in deze studie, die verbinden namelijk verschillende hersendelen die instaan voor leerprocessen. De kinderen die poedermelk kregen, hadden het minste witte materie, degenen die gevoed werden met borstmelk vertoonden de snelste groei van deze stof. Ook bleek dat hoe langer de kinderen de borst kregen, hoe beter hun brein ontwikkeld was. Zeker in gebieden die met beweging en coördinatie in verband werden gebracht.
Tegen de tijd dat de deelnemers twee jaar waren, was er al een significant verschil zichtbaar in hun hersenstructuur. De resultaten van de scans werden ondersteund door een reeks van cognitieve tests die peilden naar taalprestaties, visuele vaardigheden en motorische controle. De kinderen die borstvoeding kregen, presteerden allemaal beter op deze terreinen.
De studie aan de universiteit van Brown is niet de eerste die borstvoeding in verband brengt met een betere ontwikkeling bij jonge kinderen. Maar dit zou de eerste keer zijn dat MRI-scans gebruikt worden om het brein van kinderen te vergelijken.

Bron: HLN

 

 

 

Lees ook:Lang borstvoeding geven kan IQ baby verhogen
Lees ook:Baby’s die snel dikker worden, hebben grotere kans op astma
Lees ook:Dit doet de geur van je baby met jou, mama!
Lees ook:Vier maanden borstvoeding kan astma voorkomen
Lees ook:Goed ontbijtje als je zwanger bent: spek met eieren!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>