Baby’s die snel dikker worden, hebben grotere kans op astma

Baby’s die de eerste drie maanden van hun leven behoorlijk in gewicht toenemen, hebben meer kans op astma als kleuters, ontdekten Nederlandse wetenschappers verbonden aan het Erasmusziekenhuis in Rotterdam. De gegevens van 5.125 kinderen werden geanalyseerd van toen ze foetus waren tot ze hun vierde verjaardag bereikten. Daarvoor werden echografieën gebruikt voor de foetusfase. De onderzoekers maten de kinderen zelf op 3, 6 en 12 maanden, de ouders gaven de gegevens door tot de vierde verjaardag. De groei van de foetus had geen relatie met het voorkomen van astma, groei tijdens de cruciale eerste drie maanden van de baby dan weer wel. Wie snel kilo’s bijkwam, had als kleuter meer kans op de typische astmasymptomen zoals piepen, kortademigheid, droge hoest en hardnekkig slijm.“We wisten al dat baby’s met een laag geboortegewicht meer risico hadden op astma. Nu is er ook duidelijk een verband tussen groeipatronen en astma. De baby’s met laaggeboortegewicht krijgen niet alleen meer astma door de inhaalbeweging die ze maken. Hoewel we nog niet zeker zijn wat dit verband veroorzaakt, lijkt het erop dat een snelle groei als baby de groei van de longen afremt en ook het immuunsysteem negatief beïnvloedt”, zegt onderzoekster Liesbeth Duijts.

Duijts benadrukt dat er nog meer onderzoek nodig is, om het verband te bevestigen, de astmasymptomen bij baby’s te bestuderen en het exacte effect van snelle groei op de longgroei te achterhalen.

Lees ook:Overgewicht verhoogt kans op astma bij kinderen
Lees ook:Baby’s die snel een groter hoofd krijgen hebben hoger IQ
Lees ook:Veel snacken kan astma bij kids veroorzaken
Lees ook:Wat paracetamol en kinderastma met elkaar te maken hebben…
Lees ook:Van MacDonalds en Burger King kunnen kids astma krijgen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>