Lang borstvoeding geven kan IQ baby verhogen

Nou, volhouden die borstvoeding, want daar maak je Einsteins mee! Baby’s die namelijk langere tijd borstvoeding hebben gehad, zijn later intelligenter én ze verdienen meer, zo is gebleken uit Braziliaans onderzoek. Experts houden een slag om de arm, al ondersteunt de studie volgens hen wel het advies om kinderen in ieder geval de eerste zes maanden alleen moedermelk te geven. Het Braziliaanse onderzoeksteam van de Universiteit van Pelotas volgde bijna 3500 baby’s uit allerlei lagen van de bevolking. Ze ontdekten dat hoe langer de baby’s borstvoeding kregen, hoe hoger ze als volwassenen scoorden op IQ-tests. Ook hadden ze vaker een hoger salaris en hogere opleiding, meldt de BBC.
‘Iemand die bijvoorbeeld 12 maanden borstvoeding kreeg, scoorde gemiddeld 4 punten hoger op de IQ-test en verdiende zo’n 96 euro meer dan een leeftijdsgenoot die het na minder dan een maandje met flessenmelk moest doen. Tel uit je winst! Volgens dr Bernardo Lessa Horta biedt zijn studie ‘uniek inzicht’. ”De kinderen die borstvoeding kregen waren evenredig verdeeld over sociale klassen. Sommige kinderen kregen een maand borstvoeding, anderen meer dan een jaar. Wij vermoeden dat moedermelk goed is vanwege de verzadigde vetzuren, deze bevorderen mogelijk de ontwikkeling van de hersenen.” Experts benadrukken dat er nog wel iets meer onderzoek nodig is om de link tussen borstvoeding en intelligentie definitief aan te tonen én dat het nog altijd de keuze van de moeder is of en hoe lang zij borstvoeding wil geven. Dr Colin Michie, voorzitter van het voedingscomité van het Britse Royal College of Paediatrics and Child Health: ”Er is door de jaren heen al veel onderzoek gedaan naar een mogelijk verband tussen borstvoeding en IQ. De meeste studies kregen kritiek vanwege hun validiteit. Dit onderzoek houdt daarentegen met veel factoren rekening en heeft een indrukwekkende steekproefgrootte.”

Lees ook:Vrouwen blijvend slanker door geven borstvoeding
Lees ook:Eerste zes maanden alleen borstvoeding verhoogt kans op voedselallergie
Lees ook:Vetzuren maken kinderen vanaf 9 jaar minder slim
Lees ook:Vier maanden borstvoeding kan astma voorkomen
Lees ook:Borstvoedingsbaby’s huilen meer dan flessenbaby’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>