Niet de hoeveelheid maar de kwaliteit van slaap nieuwbakken ouders is matig

Menig jonge moeders klaagt steen en been dat haar kind haar behoorlijk uit de slaap houdt. Maar wat blijkt uit onderzoek? Jonge moeders slapen gemiddeld genomen zo’n zeven uur per nacht, wat niet alleen de aanbevolen hoeveelheid is maar ook meer dan menigeen zónder baby haalt. Toch valt er wel degelijk iets te klagen, kan ik ook uit eigen ervaring zeggen. Het is de kwaliteit van de slaap waar iets aan verbeterd kan worden! Dat ontdekten onderzoekers van de West Virginia University, na hiervoor 74 vrouwen te monitoren in de eerste weken na hun bevalling. Uit de studie bleek dat er voldoende tijd is om te slapen, maar dat deze groep vrouwen gemiddeld genomen zo’n twee uur per nacht wakker is.
De uitputting die hieruit voortkomt is volgens de wetenschappers reden tot zorg, omdat het een postnatale depressie in de hand kan werken en uiteindelijk ook het prestatievermogen op het werk kan aantasten.
Volgens onderzoekster Hawley E. Montgomery-Downs zijn de onderzoeksresultaten eveneens belangrijk omdat ze de visie op slaappatronen van nieuwe moeders wijzigingen. Voorheen werd altijd aangenomen dat er voor de groep onvoldoende tijd was om te slapen, en daar waren adviezen op afgestemd. Nu blijkt echter dat tijdgebrek het probleem helemaal niet is, maar eerder het gefragmenteerde karakter van de nachtrust.
Dat slaappatroon, zo vertelt Montgomery-Downs dinsdag aan Reuters, is vergelijkbaar met dat van iemand met slaapapneu, waarbij ook de uren niet het probleem zijn maar men toch onvoldoende rust.
Een normale slaapcyclus neemt zo’n twee uur in beslag die, om effect te hebben, afgemaakt dient te worden. Afhankelijk van hoe vaak een baby’tje ‘s nachts wakker wordt, maken ouders (vooral de moeder) volgens het onderzoek weinig of geen van deze cycli af.  Helaas constateert Montgomery-Downs het probleem vooral, en blijft de oplossing vooralsnog uit. “We moeten nadenken over wat voor een strategieën hierbij helpen”, aldus de psychologe. Wel stelt ze dat middagdutjes alleen helpen als ze twee uur aanhouden.

Bron: nu.nl

Lees ook:Slaapt je kind genoeg?
Lees ook:Baby’s ruiken moedermelk
Lees ook:Slaap als je zwanger bent op je linkerzijde!
Lees ook:Een half uurtje langer slapen doet een tiener wonderen
Lees ook:Een goede nacht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>