Een half uurtje langer slapen doet een tiener wonderen

‘s Ochtends een half uurtje extra onder de lakens blijven, zou het gedrag van tieners radicaal kunnen verbeteren. Zo waren ze alerter, beter gehumeurd, vaker op tijd en aten ze gezonder. “Buitengewoon verrassende resultaten”, aldus Patricia Moss, directrice van de kostschool in Rhode Island waar het experiment plaatsvond. Jeetje… Zo makkelijk kan het dus blijkbaar zijn! Je laat ze wat langer liggen (van het idee alleen al worden ze waarschijnlijk blij) en je bent van je tienertiran af…201 leerlingen werden bevraagd over hun slaapgewoonten voor en na het experiment van 9 weken. In het experiment mochten ze een half uur langer slapen ‘s ochtends, met als resultaat dat ruim drie keer zoveel leerlingen acht uur slaap haalden (55 ipv 16 procent) en zich overdag minder slaperig voelden (van 49 naar 20 procent).
Het aantal laatkomers voor de eerste les daalde met de helft en ook het aantal depressieve en geïrriteerde gevoelens daalde, net als bezoekjes aan de schoolverpleegster. Het aantal ontbijten verdubbelde.
Volgens de onderzoekers komt dat omdat tieners het diepst slapen in de vroege ochtend, net het moment wanneer hun slaap verstoord wordt omdat ze moeten opstaan om naar school te vertrekken. Vooral omdat tieners net last hebben om voor 23h te gaan slapen. Deze resultaten waren zo indrukwekkend dat de school de veranderingen permanent doorvoerde.
Toch zijn er vragen te stellen bij deze studie. Zo werd niet naar ene verschil in academische prestaties gekeken, en net zomin was er een controlegroep waarin alles hetzelfde bleef. Toch blijven de onderzoekers er bij dat uitstel van de schooldag een goed idee is.

Lees ook:Vanaf nu allemaal een uurtje later naar school!
Lees ook:Luie tieners door te weinig daglicht
Lees ook:Daarom moet jouw tiener bijtijds naar bed…
Lees ook:Waarom tieners voor 22.00 uur onder de wol zouden moeten kruipen
Lees ook:Langslapende kinderen eten minder en zijn lichter

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>