Thumbguard moet duimzuigen voorkomen

Toen de kinderen net geboren waren, stonden ook wij voor de keuze; een speen of gokken dat het misschien wel duimen gaat worden. Maar leer ze dat laatste maar eens af… Mijn vader heeft tot tegen zijn vijftigste als hij heel moe was in zijn slaap geduimd; hoe niet hip staat dat! Het werden dus spenen, die we toen ze drie waren ritueel weggooiden. Dat werkt dus een stuk anders met duimen, en daarom opent Het Metamorphosis centre in West-Londen de eerste duimzuigkliniek in Groot-BrittanniĆ«. Het doel is om kinderen te helpen om op tijd te stoppen met het zuigen op vingers of duim.Duimzuigen is onschuldig op jonge leeftijd, maar kan bij de volhouders behoorlijke schade aanrichten aan het gebit en de kaken. Orthodontisten zijn gewend om deze vergroeiingen weer te herstellen met beugels, maar de nieuwe kliniek is juist gericht op het voorkomen van schade.
Dit kan lastiger zijn dan het lijkt. Simpelweg een vies goedje op de nagels smeren van het kind werkt niet altijd. Bovendien zuigen veel kinderen op hun duim omdat dit rustgevend werkt. Wanneer dit ineens niet meer mag, kan het zijn dat kinderen emotioneel van slag raken en bijvoorbeeld weer in hun bed gaan plassen.
In de kliniek wordt gebruikgemaakt van een plastic ‘thumbguard’, deze wordt op de duim geplaatst en dat maakt het kinderen lastig om te duimen. Ook hebben ze metalen beugeltjes die het gehemelte afschermen, zodat het niet zo lekker duimt. Duimen op jonge leeftijd is eigenlijk geen probleem. Maar wanneer rond het zesde jaar het volwassen gebit zich ontwikkelt, kunnen er vergroeiingen komen door het duimzuigen. Desondanks zijn veel kaak- en tandproblemen erfelijk.

Lees ook:Help je kind binnen vier weken van het duimen af
Lees ook:‘Bestel’ bij een kliniek een zoon of een dochter
Lees ook:Speen kan wiegedood bij baby’s voorkomen
Lees ook:Documentaire ‘Bulgaria’s abondened children’: reality horror
Lees ook:Hoe krijg je je kind van speen of duim af?

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Thumbguard moet duimzuigen voorkomen

  1. Lia

    Nou, het was bij ons niet echt een keuze; bij de oudste echt wel een speen geprobeerd, maar die wilde toch echt alleen maar zijn duim! Hij duimt nu eigenlijk alleen als ie moe is, dus het valt volgens mij nog wel mee. De jongeste is dan weer wel verknocht aan zijn speentje.

      /   Reply  / 
  2. Nurci

    Mijn zoontje duimde al tijdens de geboorte en is nu 2 jaar. Heeft iemand ervaring met de thumbguard?Volgens mij is het pas vanaf 3 jaar te gebruiken maar daar ben ik niet zeker van.

      /   Reply  / 
  3. Nathanielle

    mijn dochtertje heeft haar hele nagel eraf gezogen, en een fikse ontsteking nu aan haar duim..
    wij hadden gehoopt dat de thumguard zou helpen, maar die trekt ze er gewoon af, terwijl dat eigenlijk echt niet mag kunnen voor 70 Euro!!!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>