Baby’s van nu hebben hele grote kans 100 te worden

Heb je net een verse baby in je armen? Dan is de kans 50% dat hij of zij over 100 jaar nog leeft. Waanzinnig idee niet? De meeste baby’s die vandaag de dag in de ontwikkelde landen geboren worden, zullen namelijk zeker honderd jaar oud worden, zo stelt een Deense wetenschapper op basis van onderzoek naar de ontwikkeling van de levensverwachting sinds 1840. De resultaten werden deze week gepubliceerd in het medisch blad The Lancet.Sinds de negentiende eeuw is de levensverwachting alleen maar omhoog gegaan en er is geen reden om aan te nemen dat dat binnenkort gaat veranderen, zegt Kaare Christensen. “Als we tegen een maximale leeftijd aan zouden zitten, kun je verwachten dat de groei afneemt. Dat is niet het geval.”
In 1950 was de kans dat je bleef leven tot 80 of 90 onder de twintig procent. Tegenwoordig ligt dat al op de 37% voor vrouwen en 25% voor mannen.
De verbeterde levensverwachting kwam in het begin van de vorige eeuw vooral door betere zorg voor baby’s en jonge kinderen. Sinds de jaren zeventig is het vooral de zorg voor ouderen die winst oplevert. Christensen denkt dat de ouderen van de toekomst langer gezond zullen blijven. We krijgen misschien wel diabetes of artritis, maar echt hulpbehoevend zijn we pas heel late leeftijd. Uit een onderzoek onder Amerikaanse superouderen (100-119) blijkt dat veertig procent van hen weinig of geen hulp nodig heeft.
Volgens de onderzoekers komt dat voornamelijk omdat vooral ouderen die toch al sterk zijn, lang blijven leven, terwijl de zwakkeren eerder overlijden.

Lees ook:Eenderde huidige baby’s zal 100 jaar worden
Lees ook:Babymeisjes van nu, worden zeer waarschijnlijk 100 jaar oud!
Lees ook:Jongeren positief gestemd over het komende jaar
Lees ook:Overlevingskansen vroeg geboren baby’s flink toegenomen
Lees ook:Kinderen hebben een te negatief beeld over ouderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>