Kinderen hebben een te negatief beeld over ouderen

“Zelfs peuters van amper 2 of 3 jaar oud hebben al een negatief en stereotiep beeld van oudere mensen”, lees ik zojuist op HLN.  Dat zou blijken uit Amerikaans onderzoek dat wilde achterhalen waar het bevooroordeelde beeld van ouderen als eenzame, vergeetachtige en passieve mensen, vandaan komt. Peuters! Ik kan het mij bijna niet voorstellen!In het onderzoek kregen kinderen een fantasiewoord te horen. Als de onderzoeker een jonger iemand was, waren de kinderen eerder geneigd aan te geven dat ze het woord niet kenden, dan wanneer de onderzoeker oud was. Bij oudere mensen aarzelden kinderen meer. De onderzoekers concluderen dat kinderen denken dat ouderen wel eens verward kunnen zijn, of minder bekwaam dan een jonger persoon, daarom schatten ze ouderen in als een minder betrouwbare bron voor nieuwe informatie.
Vooroordelen over ouderen ontstaan doordat sommige kinderen weinig ouderen ontmoeten, zodat het tegendeel niet kan blijken. Kinderen die volgens hun ouders vaak met ouderen in contact komen, zouden duidelijk minder bevooroordeeld zijn. Maar alleen bij opa en oma op bezoek gaan is niet genoeg om een positief beeld te vormen, want ook in tekenfilms en kinderboeken wordt vaak een negatief beeld van ouderen neergezet.

Lees ook:Ouderen en jongeren vervreemden volledig van elkaar
Lees ook:DVD’s als Baby Einstein kunnen ontwikkeling verstoren
Lees ook:Jongeren positief gestemd over het komende jaar
Lees ook:Conferentie over het leervermogen van jonge kinderen
Lees ook:Positiever beeld kinderopvang na televisieserie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>