Bacterie mogelijk oorzaak van wiegedood

Iedere jonge ouder is er bang voor: wiegedood. En die angst komt voor het grootste deel doordat het zo onduidelijk is, wat de oorzaak is. Dekbedjes, roken, ventileren, buik- of juist rugslapen: we doen er vanalles aan om het te voorkomen. Maar niets geeft garanties. Nou schijnt het dat er een mogelijk verband is tussen bacteriële infecties en wiegedood. Dit hebben Britse wetenschappers ontdekt. 

De wetenschappers stelden vast dat bacteriën als de staphylococcus aureus en E. coli te vinden waren op de helft van het aantal baby's dat overleden is aan wiegedood. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het medische tijdschrift The Lancet.

Al langer werd gedacht dat bacteriële infecties een rol kunnen spelen bij wiegedood. Volgens de onderzoekers hoeven de uitkomsten van het onderzoek echter ook niet te betekenen dat de bacteriën daadwerkelijk een rol speelden bij het overlijden van de baby's.

Voor het onderzoek maakten de wetenschappers gebruik van de gegevens van 470 overleden baby's. Gekeken werd of er een aanwijsbare doodsoorzaak was en of er potentieel gevaarlijke bacteriën werden gevonden.

Baby's zijn na ongeveer acht tot tien weken extra vatbaar voor bacteriële infecties, omdat dan de antistoffen van de moeder uitgewerkt zijn. In die periode komt wiegedood ook het meest voor.

Lees ook:Baby’s hebben niet zo’n slecht immuunsysteem!
Lees ook:Hersenafwijking mogelijke oorzaak wiegendood
Lees ook:Samen slapen
Lees ook:Wat je kunt doen om wiegedood te voorkomen
Lees ook:Kijk uit met kinderen en winkelwagentjes…vies

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>