Veiliger internet voor Europese kinderen

Op initiatief van de Europese Commissie hebben zeventien toonaangevende internetbedrijven een overeenkomst gesloten die voorziet in maatregelen om minderjarigen meer veiligheid te bieden bij het leggen van contacten via de computer. Tot de ondertekenaars van het akkoord behoren Google/YouTube, Hyves, Microsoft Europe, MySpace en Yahoo! Europe. De aanpak is erop gericht jongeren onder de 18 beter te beschermen tegen risico’s als pesten en uitnodigingen tot het verrichten van seksuele handelingen en het onthullen van persoonlijke informatie. „Kinderen en tieners moeten over het vertrouwen en de juiste instrumenten beschikken om online op een veilige manier nieuwe vrienden te maken en gegevens te delen”, aldus Europees commissaris Reding (Informatiemaatschappij en Media). De betrokken webondernemingen beloven een meldknop op hun sites te plaatsen waarmee iemand met één muisklik een melding kan doen van ongepast gedrag van een ander. De bedrijven zullen er ook voor zorgen dat privéprofielen van minder-jarigen niet voor iedereen toegankelijk zijn, waardoor het voor mensen met kwade bedoelingen moeilijker wordt een mogelijk slachtoffer te benaderen. Kinderen op hun beurt kunnen zich minder gemakkelijk registreren voor een vorm van dienstverlening die niet bestemd is voor hun leeftijd.

Het communiceren met behulp van socialenetwerksites wint in Europa snel terrein. Momenteel staat de teller op bijna 42 miljoen regelmatige gebruikers van deze internetservice. In 2008 was er een groei van 35 procent. De bedrijven rapporteren binnenkort over hun individueel beleid op dit terrein.

Lees ook:Geen reclame meer voor frisdranken
Lees ook:Mobiel bellen veiliger voor kinderen
Lees ook:Ouders maken volgens kinderen Facebook ‘kapot’
Lees ook:Disney bespioneert kinderen tijdens surfen
Lees ook:Economische crisis ‘kost’ Nederland 38.850 kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>