Vaders snappen impact partnergeweld op kinderen niet

Mannen die geweld gebruiken in een relatie realiseren zich vaak niet dat dit schadelijk kan zijn voor het gedrag en de gezondheid van de kinderen, op korte en lange termijn, zo blijkt uit het onderzoek ‘Vaderschap na partnergeweld’ dat het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van de G4 (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht) uitvoerde naar vaderschap binnen een gewelddadig gezinsverband in Nederland. Het geeft nog meer te denken over het verstand van deze mannen: dat hebben ze niet!Onderzoek naar vaderschap binnen een gewelddadig gezinsverband in Nederland is vrij nieuw. Voor dit verkennende onderzoek zijn 26 mannen van vijf verschillende etnische achtergronden geïnterviewd over geweld in de relatie, opvoeding en hulpverlening. Van de geïnterviewde mannen verklaart een meerderheid dat zij de enige in de relatie zijn die slaan; bij een klein deel schelden en slaan beide partners. Schaamte voor het geweld is er vooral bij Nederlandse mannen en tweedegeneratie allochtone mannen. Turkse en Marokkaanse mannen van de eerste generatie lijken zich eerder te schamen voor het eerverlies. Het slaan van kinderen komt bij ongeveer de helft van alle ondervraagde mannen voor, ongeacht hun etnische achtergrond. De meeste mannen beseffen nauwelijks dat geweld tegen de partner schadelijk is voor de kinderen. Verder belicht het onderzoek nog enkele verschillen tussen etnische groepen, zoals het hechten aan conformiteit tegenover ruimte aan autonomie van het kind, en verschillen in meer praten in plaats van straffen.
Uit het onderzoek blijkt verder dat mannen die geweld gebruiken in een relatie de aanleiding (en verantwoordelijkheid) hiervoor doorgaans buiten henzelf leggen. Hulp of steun zoeken ze pas na externe druk en niet snel uit eigen beweging.

Lees ook:Ouders van nu scoren weinig punten
Lees ook:Jij vandaag al een klap van je kind gehad?
Lees ook:Opvanghuis voor mannen
Lees ook:Kinderen maken papa’s gelukkiger
Lees ook:Twee of meer kids verhoogt levensverwachting papa

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>