Schreeuwen tegen je kinderen kan ze agressief maken

Ik kan zo nu en dan flink schreeuwen tegen de kinderen,. Dan trek ik het gewoon niet meer. Ze zijn op een leeftijd dat ze constant ruzie maken, gek word je er van! Dan wil ik nog wel eens doorslaan in ‘EN NOU EVEN OPHOUDEN ALLEMAAL IK WORD HELEMAAL GEK VAN JULLIE!’ Ik blijk er meer kwaad dan goed mee te doen. Want ouders die schreeuwen tegen hun kind of het zwaar bekritiseren om het terecht te wijzen (dat doe ik dan weer niet), lopen de kans dat hun kind meer gaat liegen, spijbelen en stelen dan andere kinderen. Het geschreeuw maakt vooral kinderen die introvert, onwelwillend of slordig zijn agressief, al speelt aanleg daarbij ook een rol. Zoals in onderstaand filmpje hoort het dus NIET!

Dat blijkt uit onderzoek van pedagoge Amaranta de Haan van de Universiteit Utrecht, waarover zij binnenkort publiceert in The Journal of Child Psychology and Psychiatry, een toonaangevend internationaal tijdschrift op het gebied van kinderpsychologie en -psychiatrie.
De Haan legde 586 kinderen en hun ouders in zes jaar tijd drie keer een vragenlijst voor. Het bleek dat kinderen in de leeftijd van zes tot zestien jaar met schreeuwende of zeer kritische ouders op den duur agressiever werden en meer regeloverschrijdend gedrag vertoonden.
Jongens waren agressiever dan meisjes, maar bij beide groepen nam dat gedrag met het ouder worden af. Regeloverschrijdend gedrag werd niet erger, maar ook niet minder.
De Haan adviseert vooral ouders van kwetsbare kinderen om niet meer te schreeuwen. “Tel eerst tot tien en reageer dan op een constructieve manier”, aldus de pedagoge. Oke… Ik zal het doen.

Lees ook:Niet zwetende baby’s worden agressieve peuters
Lees ook:Schreeuw niet tegen je stoute kind…onderhandel ermee!
Lees ook:Kwart ouders vindt opvoedcultuur te soft geworden
Lees ook:Kinderen en de dood (deel 2)
Lees ook:Laat je kind zich vooral zo nu en dan te pletter vervelen

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Schreeuwen tegen je kinderen kan ze agressief maken

  1. Frank

    Weer zo’n onderzoek. Je hoeft toch geen wetenschapper te zijn om te kunnen inschatten dat schreeuwen tegen je kids op den duur tot ander gedrag kan leiden? Hetzij het kopiëren van het gedrag of iets anders. gaat ze er op promoveren binnenkort…
    Je kinderen te weinig aandacht geven kan ook tot “afwijkend”gedrag leiden. Niets nieuws onder de zon. Staat weer gewoon lekker interessant dat je kunt zeggen dat je een onderzoek op je naam heb staan….Egotrippers!!!

      /   Reply  / 
  2. Ritchie

    Ik ben daar een gevolg van want me moeder die schreeuwde vroeger heel vaak tegen me en ik ben vaker aan het spijbelen liegen en heb veel aggressie in me kan iemand me mischien vertellen hoe ik hier van af kom???

    danku zeer

      /   Reply  / 
    1. khalid

      herkenbaar ik heb ook veel agressie en mij moeder schreeuwt vroeger en nu ook oud ben nog steeds tegen me soms word ik er helemaal gek van dat ik zo opgefokt ben zou ook wel een oplossing daarvoor wille

        /   Reply  / 
  3. Ritchie

    abcdefghijklmnopqrstuvwxyz

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>