Mama’s kunnen dochters helpen zekerder over uiterlijk te zijn

Ben je bang dat je dochter een gebrek aan zelfvertrouwen krijgt door hoe de bladen schoonheid brengen? Je kunt er als moeder iets aan doen! Althans, dat stelt cosmeticagigant Dove. Het merk begint binnenkort met een campagne om moeders van jonge meisjes aan te moedigen hun dochters meer zelfvertrouwen mee te geven over hun uiterlijk. Vind ik een goed zaak! Weg met die dunne gladgestreken role-models!Dove denkt dat vooral moeders een grote rol spelen in de manier waarop meisjes hun uiterlijk beoordelen. In Nederland kwam de fabrikant met een onderzoek naar voren waaruit blijkt dat tienermeisjes wel heel ongelukkig worden van de slanke modellen in de bladen.

In tijdschriften worden door de computer rimpels en puistjes weggepoetst, vetrolletjes uitgegomd en lippen opgeblazen. Meisjes worden hierdoor aangespoord om te lijken op de fotomodellen die met kunstmatige ingrepen extra slank en mooi zijn gemaakt. Zo wijst het onderzoek uit dat 35 procent van de jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 17 jaar ongelukkig tot zeer ontevreden is over haar gewicht. Eén op de vijf meisjes zegt wel eens moedwillig overgegeven te hebben na een zware maaltijd of geweigerd te hebben om te eten.

En het het begint al op jonge leeftijd: kinderen die op de basisschool strings en naveltruitjes dragen: we kijken er niet meer van op! Poppenfabrikanten brengen voor kleintjes tussen de 4 en 8 jaar een speciale 'Bratzpop' op de markt die heel sexy en uitdagend is gekleed. Jonge meisjes krijgen sterk de indruk dat de nadruk op het uiterlijk moet liggen. Het gevaar bestaat dat zij minder evenwichtig opgroeien, doordat ze beginnen twijfelen. Op latere leeftijd zouden ze minder sterk in hun schoenen komen te staan en een grotere kans lopen op psychische problemen en zelfs eetstoornissen.

Een recent gehouden onderzoek toont aan dat er direct verband bestaat tussen de invloed van de moeder op ideeën over gezondheid en het lichaamsbeeld van haar dochter. Als moeders zich bewust zijn van hun houding ten aanzien van hun eigen lichaam en dat van hun dochters, kunnen zij helpen weerstand te bieden tegen de krachtige invloed van de wereld van de sterren die de eigenwaarde van opgroeiende meisjes ondermijnt.

Als moeders grote invloed hebben op de ideeën over schoonheid en zelfbeeld van hun meisjes, is het belangrijk dat ze positief zijn over hun eigen uiterlijk en dat van hun nakomelingen. Dove lanceerde hiervoor het werkboek 'True You', speciaal ontwikkeld om moeders of andere vrouwen die dichtbij jonge meiden staan, hierbij een steuntje in de rug te geven. Met behulp van bijvoorbeeld allerlei leuke en nuttige activiteiten en quizzen om samen te doen. Zo krijgen jonge meiden meer zelfvertrouwen en is de kans groter dat ze trots zijn op hun unieke, innerlijke schoonheid. Enkel zo worden ze sterke en zelfverzekerde vrouwe

Lees ook:Driejarige meisjes maken zich al druk over hun uiterlijk
Lees ook:35% meisjes durft nog geen bikini aan
Lees ook:Aardig wat kinderen blijken ongelukkig – veelal door scheiding
Lees ook:Nederlandse tienermeiden blij met lijf
Lees ook:Jonge meiden voelen zich schuldig over eten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>