Te koop: borstvoeding…

Op HLN lees ik zojuist een opmerkelijk bericht over een handel in borstvoeding… De Amerikaanse Jenna Mosbarger begon haar borstmelk in augustus te verkopen via onlythebreast.com, dit is een erkende veilingsite voor borstvoedende mama’s. Haar pasgeboren zoon had moeite met de borstvoeding. “Hij was erg gevoelig aan wat ik at, dus begon ik met flesjes en volgde een speciaal dieet zonder zuivel en soja en maïs. Het was een erg frustrerende en emotionele periode, ik wilde doen wat juist was voor hem. Daarna ging het opnieuw beter met de borstvoeding.” Toen ze ging werken, moest ze opnieuw overschakelen op flesjes en greep ze naar de borstpomp. Jenna produceerde echter te veel borstmelk. Ze besefte dat ze zo andere baby’s kon helpen en tegelijkertijd wat extra kon verdienen. Ze werd lid van onlythebreast.com en vroeg twee dollar per drie cl diepgevroren melk en vijf doller voor drie cl verse melk. Al snel had ze twee moeders waarnaar ze maandelijks melk stuurde. Ze verdiende zo bijna 1.100 euro. De oprichter van onlythebreast.com Glenn Snow zegt dat de site ervoor zorgt dat moeders goedkoper borstmelk kunnen kopen. “Het is een luxe voor mama’s om te kunnen doneren, het is enkel maar correct om hen ervoor te betalen.”
Maar het is geen ongevaarlijke onderneming! Professor Richard J. Schanler legt uit: “Hoewel de site moeders aanmoedigt enkel zaken te doen met gescreende mama’s, kan dit erg gevaarlijk zijn. Een baby melk geven van een onbekende kan het risico op infecties en ziekten verhogen. Daarnaast kan dit ook alcohol of drugs bevatten, of erger nog een bacterie. Het risico bestaat ook dat je niet eens borstmelk koopt. Je weet niet wat je krijgt en het risico is enorm. Ik hoop dat dit soort praktijken toenemen, zodat er meer controle komt.”

Hier hebben we de trend nog niet waargenomen, en eerlijk gezegd denk ik ook niet dat het gaat gebeuren… Hoewel…je weet natuurlijk nooit. Wat vinden jullie van handelen in borstvoeding?

Lees ook:Hoger IQ door slechts vier weken borstvoeding
Lees ook:Helft vrouwen voelt schaamte bij ‘openbaar borstvoeden’
Lees ook:Borstvoeding maakt leeuwin in moeder los
Lees ook:Borstvoeding geeft 30% meer groei in hersenen baby’s
Lees ook:Daarom stoppen moeders vroegtijdig met borstvoeding

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Te koop: borstvoeding…

  1. Toontje

    Vind het eigenlijk best wel een goed idee dat als vrouwen teveel moedermelk produceren dit beschikbaar stellen aan vrouwen die er behoeffte aan hebben. Uiteraard met een heel strenge controle op de kwaliteit ervan.

      /   Reply  / 
  2. Frank Dirix

    Als moedermelk zou kunnen bijdragen tot de bestrijding van kankers, lijkt het mij nogal wiedes dat die piste bewandeld wordt. Mijn zus heeft net vernomen dat ze kanker heeft, ik zou haar zeker aanbevelen om van deze tip gebruik te maken. Veel te verliezen heb je immers niet.

      /   Reply  / 
  3. gineke

    Ik heb te veel moedermelk en het zou heel handig zijn als je in Nederland daar wat makkelijker iemand anders blij mee kon maken!

      /   Reply  / 
  4. Onbekend

    Misschien een punt om de wetenschap onderzoek naar te laten doen? Aangezien er in de koran en de overleveringen zaken worden weergegeven die later door de wetenschap worden bevestigd. Borstvoeding ‘weggeven’ brengt grote verantwoordelijkheden met zich mee en het kan veel problmenn geven als hier niet secuur mee om wordt gegaan.

    Voordat borstvoeding een effect heeft op het maken van een kind tot een familielid (mah’ram), dient aan twee voorwaarden voldaan te worden:
    (1) Het aantal borstvoedingen dient 5 of meer te zijn, vanwege de h’adieth van ‘Aa-ishah (moge Allah tevreden zijn met haar), die zei: “Toen de Qor-aan voor het eerst geopenbaard werd, was het aantal borstvoedingen dat een kind een familielid (mah’ram) maakt, tien, vervolgens werd dit afgeschaft en vervangen door het aantal 5, wat alom bekend is.” (Overgeleverd door Moeslim)
    (2) Dit dient te gebeuren in de twee eerste jaren van het leven van het kind, vanwege de h’adieth: “ Harmalah ibn Yahya zei tegen ons dat ‘Abdullah ibn Wahb tegen osn zei dat Ibn Lahimah ons informeerde van Abu al-Aswad van ‘Urwah van ‘Abdullah ibn al-Zubayr dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegeningen zijn met ons) heeft gezegd: “Er is geen borstvoeding behalve wat de maag vult tot het punt dat hij barstensvol is.” (Overgeleverd door Ibn Maadjah; zie ook Sahieh al-Djaami‘, nr. 7495)
    Al-Boekhaarie (moge Allah tevreden zijn met hem) voegde een hoofdstuk toe aan zijn Sahieh, met de titel: “Het hoofdstuk van degene die zegt dat er geen borstvoeding is na twee jaar vanwege de Woorden van Allah: “…twee volle jaren te zogen, voor wie die de zoogperiode wil volmaken…” [Soerat Al-Baqarah (2), aayah 233].”
    De definitie van rad’ah (een borstvoeding) is dat het kind de borst dient te nemen en melk er van dient te drinken, en dan het vervolgens los te laten uit eigen beweging om te ademen of van positie te veranderen, enz.
    Als dit het geval is, dan wordt de regelgeving betreffende borstvoeding toegepast, d.w.z. het kind zal beschouwd worden als een familielid en een huwelijk zal verboden zijn, etc.

      /   Reply  / 
  5. Onbekend

    Goeiedag,

    Alhoewel de inhoud van mijn vorige mail klopt, klopt het e-mail adres niet. Ik wil(de) graag helpen, maar ‘zonnet’ gebruik ik al jaren niet meer en het kan zijn dat dit adres van iemand anders is. Die wil ik niet (laten) lastigvallen. Excuus voor de verwarring!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>