Nieuwe richtlijnen luizenbestrijding: ouders let op!

Wij ouders krijgen er een taak bij; en wel die van luizenbestrijders. Dat is dus niet alleen in het belang van onze kinderen, maar ook in ons belang. Je moet er namelijk niet aan denken je hele huis vol luizen te hebben! Daarom moeten ouders hun kinderen voortaan alleen nog bestrijden door veertien dagen lang dagelijks de haren te kammen met een speciale luizenkam. Da’s even werk, vooral bij meiden met lang haar, maar het maakt het overbodig het hele huis en de auto te ‘ontluizen’.Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat de richtlijnen op dit punt veranderen, heeft projectleider DesirĂ©e Beaujean vrijdag aangekondigd. Ouders kregen tot nu toe het advies om twee keer zaken als beddengoed, bankhoezen, jassen, dassen, kleding, mutsen en knuffels in de wasmachine op minimaal 60 graden te wassen. Volgens haar storten ouders zich met zoveel overgave op die klus, dat ze vervolgens vergeten de haren van hun kinderen elke dag met de luizenkam onder handen te nemen. ”Terwijl dat het belangrijkste bestrijdingsmiddel is.”
Literatuuronderzoek leerde Beaujean, hoofd Richtlijnontwikkeling bij het RIVM, dat Nederland het enige land is waar ouders het advies krijgen om hun huis en auto te ontluizen. Volgens haar is er geen duidelijk bewijs dat deze aanpak werkt.
Het Landelijk Steunpunt Hoofdluis, een particulier initiatief, houdt woensdag LuizenDag. Het RIVM zal de instructies over de luizenbestrijding op de website die dag aanpassen. Het steunpunt roept ouders op de haren van hun kinderen voortaan wekelijks met een luizenkam te controleren op de beestjes. Volgens initiatiefneemster Ingrid Ligthart zijn op bijna 90 procent van alle basisscholen ‘luizenmoeders’ actief. Dat zijn vrijwilligsters die de kinderen regelmatig op luizen controleren. ”Maar dat gebeurt optisch, terwijl het veel effectiever is om de kinderen regelmatig met de luizenkam de checken. Op die manier kun je de beestjes en de neten veel beter vinden.” Als ouders de luizen thuis beter bestrijden is de kans, volgens Ligthart, kleiner dat de diertjes zich via school kunnen verspreiden.
Deskundigen gaan ervan uit dat per jaar ongeveer 10 procent van de kinderen op de basisschool luizen heeft. Volgens het RIVM is niet duidelijk of het aantal besmettingen toeneemt.Het zou kunnen dat bepaalde bestrijdingsmiddelen de beestjes resistent hebben gemaakt, maar ook daar is volgens het RIVM geen onderzoek naar gedaan. Vooral jonge kinderen die nauw contact hebben met anderen, kunnen de luizen verspreiden.
Luizen zijn na 7 tot 10 dagen geslachtsrijp en kunnen dan zelf weer 250 eitjes leggen. Ze leven ongeveer een maand.

Lees ook:Hoofdluis: kammen werkt net zo goed als chemische bestrijding
Lees ook:Hoe de hoofdluizen van je kinderen van pas kunnen komen
Lees ook:Tip: geef je peuter nooit de sleutels van je Jeep…
Lees ook:We moeten vitamine D voor de kids serieuzer nemen!
Lees ook:Het najaar wordt prikloos voor gezonde kleine kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>