Overheid niet in staat verantwoordelijkheid voor jonge kinderen te nemen

De overheid is niet in staat om de verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid van jonge kinderen. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Een keiharde en niet al te beste conclusie! Nou denk ik ook wl dat het een ontzettend complex probleem is, waar je gewoonweg niet een twee drie een oplossing voor kunt vinden… De onderzoeksraad onderzocht 27 ernstige gevallen van kindermishandeling. Daaruit bleek dat betrokken hulpverleners te terughoudend zijn bij het ingrijpen in een gezin. Ze blijven de medewerking van de ouders te lang voorop stellen, zelfs als het kind al letsel heeft opgelopen.De raad concludeerde dat bijvoorbeeld artsen en maatschappelijk werkers niet verplicht zijn om mee te werken aan onderzoeken van de Jeugdzorg. Daardoor is Jeugdzorg niet in staat de risico’s die een bepaald kind loopt te beoordelen. Zelfs de kinderrechter kan onder andere artsen niet dwingen om mee te werken.
Volgens de onderzoeksraad moet er een aantal dingen veranderen. De overheid moet zorgen dat Jeugdzorg kan optreden wanneer een melding wordt gedaan van vermoedelijke kindermishandeling. Medewerkers van Jeugdzorg moeten onafhankelijker worden van de ouders en moeten andere hulpverleners hun kennis over een gezin delen.
Verder moet de bescherming van kinderen professioneler worden aangepakt, zo moet vaker forensisch-medische kennis worden ingewonnen over letsel bij een kind. Ook moeten alle hulpverleners op de hoogte zijn waar en hoe ze een verdenking van mishandeling moeten melden. Tot slot pleit de onderzoeksraad voor het leren van ernstige gevallen van mishandeling door systematisch onderzoek te doen naar de achtergronden van een gezin.

Bron: RTL

Lees ook:Kindermishandeling melden: beroepsgeheim of niet!
Lees ook:Meer meldingen kindermishandeling
Lees ook:In helft van de gevallen verkeerde diagnose kindermishandeling
Lees ook:Kindermishandeling wordt steeds beter opgemerkt
Lees ook:Ruim tweehonderd telefoontjes over jeugdzorg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>