Steeds minder adoptiekindjes naar Nederland

Het aantal adopties door Nederlandse ouders is de afgelopen jaren fors gedaald. In 2004 zijn 1370 kinderen geadopteerd. Het aantal adopties per jaar daalde sindsdien gestaag naar bijna achthonderd in 2008. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt. En hoewel het misschien logisch is te denken dat de kredietcrisis daar iets mee te maken heeft (een adoptie kost immers niet niks), ligt de oorzaak elders. Dat het aantal adopties sinds 2004 bijna is gehalveerd, komt volgens het CBS namelijk doordat het aantal adoptiekinderen uit China kleiner is geworden. Sinds het begin van deze eeuw zijn de Chinese kinderen het sterkst vertegenwoordigd in de groep kinderen die per jaar bij Nederlandse adoptieouders terechtkomt, zo blijkt uit de cijfers van het CBS. In 2004 was 60 procent van de kinderen die dat jaar werden geadopteerd van Chinese afkomst.
De daling doet zich volgens het CBS overigens alleen voor bij de meisjes. Tot voor kort werden vanuit China hoofdzakelijk meisjes geadopteerd. Het aandeel Chinese jongetjes zou juist iets zijn toegenomen. De afgelopen jaren is de groep kinderen uit Haïti en Ethiopië ook licht gestegen, aldus het CBS.
Volgens een woordvoerster van Wereldkinderen, een van de grootste adoptieorganisaties van Nederland, worden er in China minder kinderen te vondeling gelegd met als direct gevolg een daling van het aanbod adoptiekinderen uit dat land. „De noodzaak voor adoptie neemt dus af en daarbij neemt de welvaart in China toe. Ook hebben de Chinezen zelf een slag gemaakt met een binnenlands adoptieprogramma”, aldus de woordvoerster.
Omdat de vraag naar adoptie afneemt wordt het steeds moeilijker om een kind te adopteren. „De mogelijkheden om een gezond kind te adopteren nemen af. Maar dit geldt niet voor kinderen met medische problemen die speciale zorg nodig hebben. De belangstelling om een kind met een ziekte te adopteren neemt als gevolg daarvan toe”, aldus de woordvoerster.
Wereldkinderen bracht vorig jaar 257 kinderen onder bij een Nederlands gezin. In 2004 waren dat er zeshonderd.

Lees ook:Sinds 1956 zijn er in Nederland 55.000 kinderen geadopteerd
Lees ook:Hoe heet je? Olympische Spelen?
Lees ook:Adoptiekindjes in toekomst alleen nog maar met medische problemen
Lees ook:Speelgoed gaat flink duurder worden
Lees ook:Crisis zet rem op geboorte kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>