Alimentatie steeds vaker niet betaald

Wat een schande: Ouders betalen steeds later of helemaal niet alimentatie voor hun kinderen. Het Landelijke Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) heeft dit jaar ongeveer 20 procent meer verzoeken tot inning van alimentatie gekregen. Dat zegt Leo de Bakker, directeur van het LBIO zaterdag in het Financieel Dagblad. Crisis of niet, voor je kinderen betaal je gewoon. Dat je jezelf nog recht in de ogen durft te kijken als je dat niet doet…

De stijging van het aantal verzoeken om ouders tot betaling te dwingen, komt voor een groot deel door de economische crisis, zegt hij in de krant. „Vanaf januari is de stijging echt substantieel. Mensen gaan nu blijkbaar meer op hun geld zitten.” De Bakker zegt dat ouders ook na een aanmaning minder snel over de brug komen met geld. „We zien het succespercentage dalen na een rappel.” Als er niet wordt gereageerd, gaat het LBIO over tot loonbeslag.

De Bakker zegt verder dat de betalingsmoraal bij kinderalimentatie ook buiten de crisistijd te wensen overlaat. „We krijgen eigenlijk te veel aanvragen binnen. In zo’n driekwart van alle alimentatiebeschikkingen komen wij vroeg of laat om inning vragen.” Hij noemt het maatschappelijk ongewenst dat deze regeling voor de onderhoudsbijdrage voor kinderen zo slecht wordt nageleefd.

Lees ook:Alimentatie? Dat betalen we anno 2010 steeds minder!
Lees ook:ZZP’ers in de knel door alimentatie
Lees ook:20% extra wanbetalers alimentatie
Lees ook:50% ouders betaalt geen alimentatie; hoe triest is dat?
Lees ook:Nibud licht nieuwe richtlijnen kinderalimentatie toe

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Alimentatie steeds vaker niet betaald

  1. Divorced

    Het niet (kunnen)betalen van kinderalimentatie kan verschillende oorzaken hebben waarbij verschillende instanties zoals het LBIO en andere incassobureaus niet verder kijken dan hun neus lang is. Men wikkelt de zaken af met een acceptgiro en verdere maatregelen welke vaak kunnen leiden tot verergering van de situatie.

    Sommige (vaak mannen)kunnen het niet meer opbrengen door verandering van inkomen en moeten vaak weer hoge kosten betalen om een aanvraag in te dienen voor alimentatieverlaging met alle advocaatkosten van dien. En rechtsbijstand kun je dan niet krijgen omdat je in het jaar daarvoor teveel verdient hebt.

    Als deze mannen niet gescheiden zouden zijn zou het gezin ook met minder moeten doen.

    En als laatste praat ik nog even niet over de emotionele kant van het verhaal want er zijn heel veel ouders die moeilijk doen bij een omgangsregeling of deze frusteren.

    Met vriendelijke groet,

    1 van de vaders die zijn dochter al 2 jaar niet gezien of gesproken heeft.

      /   Reply  / 
  2. Jurgen

    Het LBIO heeft bij mij beslag op mijn loon gelegd omdat ik even niet ALLE schulden van het huwelijk op me kon nemen en teveel alimentatie moest betalen door een onkundige mediator. Leuk dat je zielsveel van je kind houd en er alles aan doet haar leven weer even iets beter te maken maar ik houd deze maand 575 euro over om vaste lasten te betalen en te eten. Als vader wordt je gewoon aan de kant gezet en voor vuil uitgemaakt, je bent een melkkoe. Gelukkig zie ik mijn dochter nu wel sinds LBIO mij de afgrond inwerkt, eens kijken hoelang het duurt.
    Mvg,
    Een vader die ziek thuis zit met loonbeslag en schuldhulpverlening in het prachtige koninkrijk der nederlanden waar we het zo goed hebben allemaal.

    AAN ALLE GESCHEIDEN VADERS…Sterkte mannen

      /   Reply  / 
  3. Charlie Trabazo

    Thanks for an additional great post. I want to thank you for the efforts you have made in writing this post Alimentatie steeds vaker niet betaald | Kinderspul. I’m hoping for more from you in the future as well.

      /   Reply  / 
  4. Ma Puffett

    Alimentatie steeds vaker niet betaald | Kinderspul is a good post, thanks for sharing this educational news. It is always good when you can not solely be informed, but additionally be entertained! I’ll visit your blog repeatedly for the newest articles.

      /   Reply  / 
  5. lp

    Raymon geb.te rha.Is er ook zo,n eentje die weigerd te betalen verliet zijn kinderen een van een half jaar en van anderhalf jaar voor een andere vrouw.Nadat hij eerst nog hun spaarpotjes had leeg gerooft!!Al anderhalf jaar heeft mijn dochter nog geen kinderalimentatie gezien ook ondanks dat ze lbio heeft ingeschakelt.Het vermoeden is dat hij samen met zijn baas onder een hoedje speelt,of zorgt dat hij ieder keer weer een belastingschuld heeft.Geen cent betaalt ie,kijkt niet naar zijn kinderen om.En de moeder moet maar zien hoe ze rond moet komen met 2kleintjes.Raymon ,en steve en yvon zogenaamde grootouders niks hebben ze iets van hun gehoord,oh,ja 40euro alimentatie vond steve genoeg voor zijn kleinkinderen. Neem als vader en grootouders je verantwoording,en niet alleen de moeder ,betaal gewoon

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>