Ieder kind een eigen (prijzig!) paspoort

Onze beide kinderen hebben een paspoort sinds ze baby zijn. Het ziet er niet uit; een foto van een dikke baby in het boekje dat je identiteit bij reizen moet vaststellen. Wie kan nou aan de babyfoto van mijn dochter zien dat ze het is? Je betaalt er natuurlijk wel grof voor. Nou had ik ze ook bij kunnen schrijven in mijn paspoort, maar dat zou weer problemen opleveren als mijn man met een van de kinderen alleen zou willen reizen. Door nieuwe Europese regels moeten binnenkort alle baby’s straks een eigen paspoort hebben. Regeringspartij CDA is ontstemd en becijfert dat gezinnen op forse extra kosten worden gejaagd. Een kindertarief lijkt mij niet meer dan netjes!

De partij eist vandaag dat het kabinet maatregelen neemt om die kosten terug te brengen. Volgens het CDA zijn gezinnen straks honderden euro’s extra kwijt. Kinderen kunnen nu tot hun zestiende jaar worden bijgeschreven in het paspoort van een van de ouders. Dat kost slechts 8,50 euro. Een eigen paspoort kost ruim vijftig euro. CDA-kamerlid Knops stelt bijvoorbeeld voor aparte, lagere tarieven te hanteren voor kinderpaspoorten. Daarop dringt hij vandaag aan in een debat met staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken) over de nieuwe paspoortregels. Het Kamerlid heeft niet de illusie dat de Europese besluitvorming nog kan worden teruggedraaid. “Heel veel landen hanteren dit systeem al, dus het lijkt onvermijdelijk.” De nieuwe regels leveren fotografen een boel extra werk op. Al heeft het CDA wel twijfels bij de uitvoerbaarheid. “Het wordt nog een heel gedoe om foto’s te maken van die kleintjes die aan alle eisen voldoen”, stelt Knops. “Bovendien zijn die foto’s na twee jaar al verouderd.” Op dit moment hoeven jonge kinderen slechts voor bepaalde landen, waaronder de Verenigde Staten, een eigen paspoort te hebben. De nieuwe maatregel zou onder meer bedoeld zijn om kindontvoering tegen te gaan. Nieuwe paspoorten en identiteitskaarten moeten voortaan ook voorzien zijn van twee vingerafdrukken. Dat geldt ook voor kinderen vanaf twaalf jaar.

Lees ook:Ouders: schiet op met paspoort kinderen!
Lees ook:Kinderen hebben vanaf 2012 een eigen paspoort nodig
Lees ook:Heel veel ouders vergeten eigen paspoort kind te halen
Lees ook:Twee weken verlof voor verse jonge vaders
Lees ook:Advies: neem geboorteakte kind mee op reis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>