Kinderen steeds later op het potje

De luiers zijn te goed! Kinderen van nu worden namelijk steeds later zindelijk. De kinderen van vandaag zijn 12 tot 15 maanden later zindelijk dan in de jaren 1950. Ze zijn nu gemiddeld 30 maanden of 2,5 jaar oud, hoewel daar individueel grote verschillen in zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van UZA-kinesitherapeute Alexandra Vermandel.Het onderzoek ligt aan de basis van een studiedag over zindelijkheidstraining en de taakbelasting van kleuterleid(st)ers die op 23 september wordt georganiseerd in Antwerpen. Dat kinderen later zindelijk zijn, heeft namelijk heel wat gevolgen in de kleuterklas, waar juffen almaar meer tijd spenderen aan het verschonen van broekjes.

Vermandel benadrukt dat het geen kwaad kan om vanaf 18 maanden te starten met zindelijkheidstraining. Het is vooral van belang om er een aantal dagen intensief mee bezig te zijn, op een kindvriendelijke en niet bestraffende manier.

Dat kinderen pas later zindelijk zijn, heeft volgens prof. Jean-Jacques Wyndaele onder meer te maken met de veranderde benadering van opvoeding, de gewijzigde situatie in het gezin en het verschil tussen wegwerpluiers en doeken die je moet uitwassen.

De studiedag wordt georganiseerd door het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, de Universiteit Antwerpen, de Hogeschool Antwerpen en de andere Vlaamse universiteiten. Er worden 800 kleuterleid(st)ers, CLB-medewerkers en opvoedkundigen verwacht, evenals Vlaams minister voor Onderwijs Frank Vandenbroucke.

Lees ook:Kinderen lopen veel te lang in luiers rond
Lees ook:Belgische juffen doceren liever geen niet-zindelijke kinderen
Lees ook:Te laat zindelijk maken geeft ellende op latere leeftijd
Lees ook:Zo maak je je kind nog sneller zindelijk!
Lees ook:Hoe je je kind al met negen maanden zindelijk FLUIT!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>