Nieuwe therapie voor aangerande of verkrachte meisjes

Het Landelijk Psychotraumacentrum voor Kinderen en Jongeren van het UMC Utrecht heeft een nieuwe groepstherapie ontwikkeld. De therapie, STEPS, is voor pubermeisjes die zijn aangerand of verkracht en hun ouders. Het doel van STEPS is om Post Traumatisch Stress Stoornis (PTSS) te verminderen. Mensen met PTSS hebben klachten als herbelevingen en slaap- en concentratieproblemen. 

De therapie bestaat uit acht bijeenkomsten voor steeds vier meisjes. Volgens het UMC vinden aangerande en verkrachte meisjes het prettig om hun verhaal met elkaar te kunnen delen en hebben ze steun aan elkaar.

Ouders volgen therapie in een parallelle groep. Zij krijgen informatie, waardoor zij de stressreacties van hun dochter en zichzelf gaan begrijpen, en ontvangen adviezen hoe ze hun dochter het beste kunnen steunen in het verwerkingsproces.

In de afgelopen twee jaar hebben zich bij het Landelijk Psychotraumacentrum voor Kinderen en Jongeren van het UMC Utrecht honderd meisjes aangemeld in de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar, die eenmalig seksueel geweld hebben meegemaakt en daar blijvende problemen van ondervinden.

Volgens cijfers van Rutgers Nisso Groep uit 2005 is in Nederland 1 op de 6 meisjes tussen de 12 en 25 jaar wel eens gedwongen tot seksuele handelingen.

Lees ook:Online therapie voor seksueel misbruikte jongeren
Lees ook:Scholieren tevreden over hun leventje
Lees ook:Je kind even door de therapeut laten nakijken helemaal hip
Lees ook:Extravert en impulsief kind? Grotere kans op crimineel gedrag…
Lees ook:Gescheiden ouders geeft meisjes grotere kans op depressie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>