Medicijnen verstopt in een lolly

Medicijnen bij kinderen naar binnen werken is een hele opgave. Oordruppels: net zo. Wat een drama allemaal. Een hoop gegil en ge-nee, maar uiteindelijk zul je het er toch (en dan dus maar met dwang) in moeten krijgen. Daarom wordt momenteel gezocht naar een manier van medicijnen toedienen die kinderen wel aanstaat. Medicijnen geven door middel van een lolly bijvoorbeeld.

Artsen weten veel te weinig over het effect van medicijnen op baby's en andere kinderen. Ook moeten medicijnen vaker worden toegediend in een vorm die past bij kinderen zoals bijvoorbeeld een lolly of een pleister.

Hiervoor pleiten wetenschappers vrijdag tijdens een congres in Leiden over medicijngebruik bij kinderen. 

Volgens professor Meindert Danhof van het Leiden/Amsterdam Center for Drug Research (LACDR) schatten artsen in de meeste gevallen hoeveel medicijn een kind krijgt toegediend omdat er vaak geen duidelijke richtlijnen zijn. Hij pleit voor meer onderzoek.

Het 'nattevingerwerk' van de artsen brengt volgens Danhof de nodige risico's met zich mee. Kinderen kunnen zelfs overlijden als de dokter een verkeerde inschatting heeft gemaakt. Ook lopen ze kans op ernstige bijwerkingen.

Hij noemt het voorbeeld van een baby die na een zware operatie veel morfine toegediend had gekregen. Het kind moest daarna aan de methadon omdat het ontwenningsverschijnselen vertoonde.

Karin Rademaker van het Utrechtse Wilhelmina Kinderziekenhuis pleit voor kindvriendelijke medicijnen, die bijvoorbeeld lekkere smaakjes hebben of gemakkelijk in te nemen zijn.

Lees ook:Dokters schrijven kinderen volop zware anti-psychotica voor
Lees ook:Pijnstillers tijdens bevalling niet zonder risico
Lees ook:Bijsluiters medicijnen speciaal voor kinderen ontwikkeld
Lees ook:Wee├źnremmers niet zonder risico
Lees ook:Baby’s laten huilen toch zo goed niet als gedacht

1 Reacties // Reageer

One thought on “Medicijnen verstopt in een lolly

  1. sylvia

    Ik vind het aan de ene kant wel en goed idee maar ook weer niet..omdat er zoveel kinderen last van overgewicht hebben om toch een loly te geven als medicijn!! Het zou idd een betere optie zijn om mnedicijnen pleisters van te maken…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>