Milde IVF behandeling levert evenveel gezonde baby’s als standaardbehandeling

Vrouwen die een milde IVF-behandeling ondergaan krijgen tenminste evenveel gezonde kinderen als bij de standaardbehandeling. Milde hormoontherapie levert weliswaar minder eicellen op, maar de kwaliteit van de daaruit ontstane embryo’s is beter. Artsen kunnen vaker volstaan met het terugplaatsen van één embryo, waardoor meerlinggeboortes – en alle daarmee samenhangende problemen en kosten – worden voorkomen.

Aan het onderzoek namen 404 vrouwen jonger dan 38 jaar deel die via in vitro-fertilisatie een kind wilden krijgen. De helft daarvan ontving de standaard hormoontherapie om eicellen te verkrijgen, bij hen werden twee bevruchte eicellen teruggeplaatst in de baarmoeder. Bij de andere helft volstond een mildere stimulatie en werd slechts één embryo teruggezet. Na een jaar was in beide groepen ruim veertig procent van de vrouwen succesvol bevallen van een gezond kind, waarbij in de milde groep geen meerlingzwangerschappen meer voorkwamen. Ook waren alle moeders er psychologisch even goed aan toe. Het bewijst dat de milde strategie net zo effectief is, terwijl de kans op complicaties kleiner is.

De resultaten zijn volgens Fauser aanleiding de ziektekostenvergoeding voor IVF te herzien. Verzekeraars vergoeden nu drie gewone hormooncycli en embryoplaatsingen. De methode van het UMC Utrecht vergt weliswaar meer cycli, maar levert evenveel zwangerschappen op en minder meerlingen, terwijl de behandeling patiëntvriendelijker en goedkoper is.

Bron: gezondheidsplein.nl

Lees ook:IVF bevalt beter met twee embryo’s
Lees ook:Steeds meer oudere moeders van meerlingen
Lees ook:Meer ivf-behandelingen, maar minder tweelingen
Lees ook:Gen ontdekt dat innesteling embryo’s mogelijk maakt
Lees ook:Invriezen eicellen moet ook zonder medische noodzaak kunnen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>