Meer ivf-behandelingen, maar minder tweelingen

Terwijl het aantal ivf-behandelingen in Nederland toeneemt, is het aantal tweelingen na reageerbuisbevruchting gedaald. De kans op een zwangerschap na in-vitrofertilisatie vertoont eveneens een dalende tendens. Dat blijkt uit een analyse van cijfers over 2008 door gynaecologen Jan Kremer en Jesper Smeenk van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen.Nederland telt dertien centra waar paren met een kinderwens een behandeling met reageerbuisbevruchting kunnen ondergaan. De paren kunnen kiezen om één of twee embryo’s in de baarmoeder te laten plaatsen. De kans op zwangerschap is met één embryo kleiner dan met twee, maar met twee embryo’s is de kans op een tweeling groter. Om die kans te verkleinen kiezen wensouders steeds vaker voor één embryo. Dat heeft tot gevolg dat de kans op zwangerschap na een ivf-behandeling afneemt. In 2008 was die kans 23,3 procent, terwijl die in 2007 24,9 procent en in 2006 25,9 procent was. Het percentage tweelingen dat wordt geboren uit ivf is door deze tendens afgenomen van 14,4 in 2007 naar 13,4 procent in 2008. Dat is gunstig, zeggen Kremer en Smeenk, omdat een tweelingzwangerschap en -geboorte meer risico’s op complicaties geven dan de zwangerschap en geboorte van een eenling. Van alle tweelingen in Nederland in 2008 was een op de zes een ivf-tweeling.

Lees ook:IVF bevalt beter met twee embryo’s
Lees ook:Steeds meer oudere moeders van meerlingen
Lees ook:Vorig jaar minder tweelingen geboren
Lees ook:Milde IVF behandeling levert evenveel gezonde baby’s als standaardbehandeling
Lees ook:Meer centimeters voor IVF kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>