Kinderbijslag: voor wat hoort wat?

Kinderbijslag: je krijgt automatisch informatie toegestuurd nadat je je kind hebt aangegeven bij de burgerlijke stand. De Sociale Verzekeringsbank zorgt voor de afhandeling.

Let wel, ik ben blij met die centjes, zo’n € 62 per maand. Ik klaag niet. Toch heb ik er een paar vragen over.

Plaatje

Op de site van de SVB staat de volgende tekst:

Met een kind heb je meer kosten. Eerst komen de luiers en de kinderwagen, daarna voeding en kleding of schoolgeld…. het kost allemaal geld. De overheid betaalt mee aan de kosten die horen bij de opvoeding van uw kind: de kinderbijslag.

Ik vind dit een merkwaardige tekst.

Met een kind heb je meer kosten. Nou dat hangt er vanaf. Zonder kind ga je misschien wel vaker op reis en koop je duurdere spullen. Kan ik me zo voorstellen. Maar ik begrijp dat we een verschil moeten maken tussen ‘wat het nu eenmaal kost’ en ‘wat we zelf leuk vinden om uit te geven’. Akkoord.

En dan die opsomming: Eerst komen de luiers en de kinderwagen, daarna voeding en kleding of schoolgeld. Pardon? Ik meen toch dat een pasgeboren baby direct al voeding en kleding nodig heeft (oké borstvoeding lijkt gratis, maar daar komt ook nog een hoop bij kijken). Na zes weken geeft 40% van de vrouwen geen borstvoeding meer (bron), dus laten we de dure flesvoeding niet vergeten. En de snelheid waarmee baby’s groeien! Alleen dat schoolgeld kunnen we voorlopig eventjes vergeten.

En tenslotte: De overheid betaalt mee aan de kosten die horen bij de opvoeding van uw kind. Ik begrijp hieruit dat de overheid niet de kosten meebetaalt voor de fysieke verzorging, maar voor de opvoeding! Hier schemert het gedachtengoed achter de kinderbijslag toch eventjes door: wij worden geacht nette respectabele burgers af te leveren voor onze maatschappij. Voor wat hoort wat…

Reageren? Graag!

Lees ook:Eigen woning duur? Een kind is pas onbetaalbaar!
Lees ook:Onmiddellijke stopzetting kinderbijslag naar buitenland
Lees ook:Run op luiers in het zuiden van Noorwegen
Lees ook:75 euro meer kindgebondenbudget voor tweede kind
Lees ook:Hippe wasbare luiers: PandaBaby heeft het!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>